Bewust leven

bewust-levenIn deze drukke tijden kan het soms moeilijk zijn om met beide benen op de grond te blijven staan. We staan midden in het leven en om ons heen gebeurd er van alles. Er wordt gewerkt, geleerd, auto gereden, ruzie gemaakt en verliefd gedaan.
En soms wordt dat alles wat er om ons heen gebeurd ons net even te veel. Dit kan tot verschillende gevolgen leiden. Zo kan men gaan ‘stressen’, maar aan de andere kant kan men het gevoel krijgen alsof men zich verveelt, terwijl er eigenlijk van alles te doen is. Men voelt zich dan alsof ze alles niet meer aan kunnen en willen zich daar eigenlijk bij neerleggen.

Oorzaken

Dit alles kan veroorzaakt worden door een hoeveelheid aan werk of een hoeveelheid aan vrije tijd, maar ook door relatieproblemen of misschien wel doordat men ‘te veel vrienden’ heeft. Met dit laatste bedoel ik dat veel mensen de neiging hebben om het iedereen naar de zin te maken. Al hun vrije tijd gaat hierin zitten en wanneer een van die ‘vrienden’ wil afspreken dan wordt er ook aan deze wens voldaan.

Probeer het eens: bewust leven

Al deze situaties kunnen leiden tot dat warrige gevoel, zoals hier boven beschreven. Maar wat kun je hier nou aan doen? Het antwoord is: bewust leven. Dat klinkt heel gemakkelijk en eigenlijk is dat het ook. Probeer het maar eens!
Bewust leven betekent dat je elke stap die je zet bewust zet. Dit geldt voor eten, slapen, werken, leren, t.v. kijken, afwassen, een telefoonnummer intoetsen, kortom alles wat je doet. Zet je een ovenschotel in de oven, bedenk dan bij jezelf (of zeg het hardop): “Ik zet nu de ovenschotel in de oven”; als je de vaat uit de vaatwasmachine haalt, denk je: “Nu haal ik de vaat uit de vaatwasser”, enzovoorts. Op een gegeven moment hoef je er niet meer bij na te denken, maar dan gaat het bewust leven vanzelf.

Gedachten in het nu

Dit klinkt vast heel vreemd, maar het werkt wel. Door elke stap bewust te zetten houd je je gedachten in het ‘nu’ en laat je je minder snel afleiden. Het ‘warrige’ gevoel wordt daartoe minder en je denkt minder aan de dingen die je dwars zitten. Is het de hoeveelheid aan dingen die je in de war brengen, dan zorgt deze methode ervoor dat het erop lijkt alsof je weer aan al die dingen toekomt. Gaat het er juist om dat je (denkt dat je) te weinig te doen hebt, dan kan bewust leven het gevolg hebben dat je dag meer gevuld lijkt. Tevens kan de methode ervoor zorgen dat je gedachten niet steeds afdwalen naar die bepaalde situatie of die ene persoon (een vorige relatie of een vriend(in) die misschien boos op je is) die je steeds maar weer bezig houdt en kun je je weer op je andere dingen concentreren.

Leef jij bewust?

 

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *