De balans tussen Yin en Yang

de-balans-tussen-yin-en-yang

In de Chinese filosofie zegt men: er is geen ‘1’ er is alleen maar ‘3’. Ik snapte er in eerste instantie niets van. Hoezo, ‘1’ bestaat niet? Maar nadat mijn docent het uitlegde, ging ik het principe begrijpen. ‘Iets’ staat namelijk nooit op zichzelf, er is van ‘iets’ altijd een tegenhanger.

Niets zonder tegenhanger

Zo is er de dag maar ook de nacht. Koud en warm. Boven en onder. Hoog en laag. Los en vast. En ga zo maar door. Je kunt niets bedenken wat geen tegenhanger heeft. Probeer het maar!

1 is 3

Tot zover hebben we geconstateerd dat wanneer we iets kunnen bevatten, daar altijd een tegenhanger van bestaat. Er is dus nooit alleen ‘1’ maar altijd minimaal ‘2’. En wanneer je twee uitersten hebt, twee polen, dan ontstaat daar beweging tussen. Qi dus. En daar hebben we de ‘3’. In de perceptie van de mens heeft alles wat bestaat dus een tegenpool en wanneer er twee polen zijn is er altijd beweging. ‘1’ is dus ‘3’.

Het Yin-Yangmodel

De Chinezen vertalen dit naar het Yin-Yangmodel. In alles is een Yin en Yang en daartussen beweegt de Qi. Dit geldt in het groot en in het klein. In de natuur en ook in de mens en zijn omgeving. Als het lichaam te veel koude heeft (Yin), moet de beweging in gang worden gezet om te verwarmen (Yang). Wanneer de boosheid oploopt (Yang), moet er een kalmerende beweging komen (Yin) om weer terug in balans te komen.

Yin – Yang
Koel – Warm
Donker – Licht
Rust – Activiteit
Stilte – Geluid
Voedend – Bewegend
Zwaar – Licht
Onder – Boven
Voorkant – Achterkant
Binnen – Buiten
Vrouwelijk – Mannelijk
Water – Vuur
Aarde – Hemel
Schaduw – Licht
Zwart – Wit
Winter – Zomer

Yin Yang balans

Balans, daar draait het om. Je bent als mens optimaal energiek en gezond (zowel fysiek als niet-fysiek), wanneer Yin en Yang met elkaar in balans zijn. Maar het is wel een dynamisch geheel. Volledig Yin is namelijk niet gewenst, maar volledig Yang ook niet. Kijk maar eens naar het beroemde symbool. In het donker gekleurde Yinne deel zit altijd een lichte Yange stip en vice versa. En in het echt is dit ook een bewegend geheel. Wanneer er bijna een situatie van volledig Yin is ontstaan, komt er een puntje Yang in. Dat puntje Yang groeit en groeit totdat het geheel bijna volledig Yang is, dan komt er een puntje Yin in. Zo gaat de dag over in de nacht en die gaat op zijn beurt weer over in de dag. Een constante beweging van Yin, Yang en Qi.

Op dit moment bevinden we ons in de winter, de tijd van bijna maximale Yin. Maar je merkt ook dat Yang alweer aan het groeien is. Sommige bomen en planten lopen uit. De dagen worden weer langer en de vogeltjes worden onrustig.

3 tips om Yin en Yang in balans te houden

De volgende drie tips helpen je om de balans tussen Yin en Yang in deze tijd te behouden:

1. Eet en drink warm

In deze Yinne tijd is het niet wijs om je lichaam nog verder af te koelen via de voeding. Je helpt je energie de winter door, door eten en drinken te nuttigen dat niet koelkastkoud is. Warme dranken, soepen, roerbak-, stoof- en ovenschotels zijn nu goed voor je.

2. Pas je tempo aan

Een beetje beweging in deze Yinne tijd is goed voor de balans, maar verder kun je je beter houden aan de kant van rust, kalmte, contemplatie, bezinning, meditatie, sparen, stilstaan, dromen en slapen.

3. Wie ben ik?

Wie ben ik? Wat wil ik? Wat is goed voor mij? Dit zijn vragen waarop je je in deze Yinne tijd juist kunt richten. Want straks gaan we naar een Yange tijd, een tijd van actie en uitvoering en dan is het fijn om te kunnen bouwen op een goede basis. Het zou jammer zijn als je al je energie steekt in zaken die helemaal niet bij je passen.

Hoe houd jij Yin en Yang in balans?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *