De Dalai Lama is in Nederland!

de-dalai-lama-nederland

De dalai lama, geestelijk leider van Tibet, is vandaag in Nederland aangekomen. Hij brengt een driedaags bezoek aan ons land. Hij wordt op zijn bezoek aan ons land begeleid door oud-politica en tv-presentatrice Erica Terpstra.

Wat komt de dalai lama in Nederland doen?

Vandaag sprak de dalai lama in Den Haag met minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken. Morgen, zondag 11 mei, zal hij een boeddhistische les en een lezing geven in Ahoy in Rotterdam. Maandagmiddag spreekt hij de vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken. Timmermans zal dan met hem praten over religieuze onderwerpen. Di gesprek vindt plaats in een kerk in Den Haag.

Ondanks zijn bezoeken in Den Haag laat de dalai lama weten dat hij niet in Nederland is voor een politiek bezoek. “Dat de media er zijn, dat is veel belangrijker” citeert Nu.nl de geestelijk leider. “Die moeten onderzoeken en het publiek voorlichten over wat er werkelijk in Tibet gebeurt. Journalisten moeten een neus hebben als een olifant en daarmee overal rondsnuffelen.” Volgens de dalai lama is de situatie in Tibet gespannen. “Er is veel angst, er zijn veel bewakingscamera’s. Het voelt soms als een gevangenis.” Hij roept mensen op zo veel mogelijk met eigen ogen te gaan kijken. (bron)

De dalai lama inspireert ook het westen

De dalai lama mag dan geestelijk leider van Tibet zijn, ook in het westen is hij een inspirator van velen. Het is dan ook niet vreemd dat hij in Ahoy Rotterdam twee lezingen voor het publiek zal houden.

De 78-jarige dalai lama geeft hier een boeddhistische les. Het boeddhisme is een religie die ook hier in het westen steeds meer aan populariteit wint. “De dalai lama lijkt met zijn bescheiden opstelling de verpersoonlijking van die spirituele drang,” aldus Nu.nl.

Veel mensen hebben niet alleen respect voor de dalai lama als geestelijk leider, maar ook als vreedzaam verzetsstrijder. Hij staat voor velen symbool voor rechtvaardigheid. Volgens André van der Braak, hoogleraar boeddhistische filosofie, is de dalai lama “uitgegroeid tot een icoon van compassie en verdraagzaamheid die het boeddhisme als een niet-dogmatische levenswijze presenteert”. “Hij heeft niet de drang om mensen te bekeren en benadrukt dat iedereen het boeddhisme kan beoefenen zonder zelf boeddhist te hoeven worden. Dat spreekt mensen aan.”

Bekijk de lezing van de dalai lama

Bekijk hieronder de live stream van de publieke lezing die de dalai lama op zondag 11 mei gaf in de Ahoy in Rotterdam:

(Bron afbeeldingen: wikipedia)

Hoe inspireert de dalai lama jou?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *