De Dode Zeerollen in Schrift

dode-zeerollenMede naar aanleiding van de grote tentoonstelling over de Dode Zeerollen in het Drents Museum besteedt het bijbeltijdschrift Schrift in zijn juninummer uitgebreid aandacht aan dit intrigerende fenomeen in de geschiedenis van de Bijbel. Deze aflevering van Schrift deelt met de lezer recente inzichten in achtergrond en inhoud van de Dode Zeerollen.

De geheimzinnigheid van de Dode Zeerollen

De ontdekking van de Dode Zeerollen is van onschatbare waarde gebleken voor het historisch inzicht in de geschriften van de Bijbel. Het moeizame proces van reconstrueren en ontcijferen van de teksten gaat tot op de dag van vandaag voort. Verschillende complottheorieën, al dan niet met betrokkenheid van het Vaticaan, dompelen deze lang verborgen manuscripten in een waas van geheimzinnigheid.
De vondsten in de grotten aan de Dode Zee werden al vroeg in verband gebracht met de ruïnen van het nabijgelegen Qumran en met de essenen. Een voor de hand liggende gedachte, maar is deze relatie ook echt bewezen?

Bijbelse en niet-bijbelse teksten

De studie van de belangwekkende geschriften betekende een ware ommekeer in het begrip van de bijbelse teksten in hun historische context. Dat geldt zowel voor het Oude Testament als voor het Nieuwe. Maar ook de rollen met niet-bijbelse teksten nemen de lezer mee in een wereld vol rituelen en voorschriften die nog steeds niet allemaal doorgrond zijn, maar die zeker tot de verbeelding spreken.

De tentoonstelling in het Drents Museum te Assen duurt van 9 juli 2013 tot 6 januari 2014.

(Bron illustratie: www.facsimile-editions.com)

Ben jij geïnteresseerd in de Dode Zeerollen?
Geld verdienen voor vrouwen

1 antwoord
  1. Jacob
    Jacob zegt:

    Veel over de Dode zeerollen is te vinden op dodezeerollen.nl
    De informatie op de site is gebaseerd op het werk van wetenschappers uit verschillende disciplines, waaronder taalonderzoekers, archeologen, Bijbeldeskundigen, theologen, tekst onderzoekers maar ook van rabbijnen en Joodse mystici door de eeuwen heen. Het geeft een goed overzicht over de vondst en de betekenis ervan.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *