De spirituele betekenis van de Merel

De spirituele betekenis van de Merel

De spirituele betekenis van de Merel“Zoals een moeder zingt in de vroege morgen, haar kroost verzorgt en haar gedachte toe lacht zonder zorgen. Zo springt de Merel op het puntje van het dak en zingt daar zijn mooiste lied. Niet uit verveling, maar omdat zij daarvan geniet. Een moeder, een kind en zelfs een kerel… Worden vrolijk en blij door de zang van de Merel.” 

Wat is de spirituele betekenis van de Merel?

De spirituele betekenis van vogels

Vogels zijn gevleugelde boodschappers. Daarom kon je eerder al op Spiritueelinfo lezen over de spirituele betekenis van verschillende vogels. Dit keer wordt een vogels extra uitgelicht: de Merel.

Wie kent de Merel niet?

De de Merel, wie kent deze vogel niet? Met zijn zwarte of bruine verenkleed en zijn mooie zang. Deze vogel is 25 cm groot en wordt in Engeland de ‘Blackbird’ en in Duitsland de ‘Amsel’ genoemd. De mannetjes zijn geheel zwart en hebben een oranje snavel en oograndje. De vrouwtjes zijn grijsachtig bruin.

De Merel bevindt zich voor een groot deel op de grond, en kan soms protesterend over de daken schetteren. Het is een standvogel, maar in de trektijd (oktober – november) arriveren grote aantallen uit het noordoosten. De Merel laat prachtige melodieën horen. Maar de Merel heeft ook een symbolische betekenis.

De spirituele betekenis van de Merel

De boodschap die hij ons geeft is voeden en zogen… een moederfiguur. Zo vertelt de Merel dat je wat liefdevolle zorg aan jezelf mag geven. Gun jezelf dat leuke uitje! Het klaar staan voor andere is goed, maar vergeet jezelf niet. Zorg goed voor je lichaam en geest. Als je voor iemand zorgt, is misschien nu de tijd aangebroken om die persoon op eigen benen te laten staan. En heb je misschien nog wat te bespreken met je moeder?

Vergeet jezelf niet!

Dit zijn de wijze woorden van de Merel. De moederfiguur zorgt er wellicht voor dat hij zo vaak aanwezig is… Dat je hem eigenlijk overal wel een keer voorbij ziet wippen of vliegen. De Merel laat je op deze bijzondere manier weten dat het beslist niet arrogant is om aan je zelf te denken en dat je jezelf niet mag vergeten.

Geniet bij het ochtendgloren nog even van je rust, en luister naar de zang die deze eenvoudige, maar stiekem toch bijzondere vogel laat horen.
Ontdek, en besef hoe mooi het kan zijn als je eventjes naar je binnenste terugkeert. Je heel even één wordt met en dankbaar bent voor deze simpele zwart/bruine fluiter.

De Merel, de Blackbird, de Amsel…

[Bron foto’s: Melanie van den IJssel]

Andere artikelen in deze serie:

Van welke vogel zou jij de spirituele betekenis willen weten?

2 antwoorden
 1. Joy
  Joy zegt:

  Hallo! Bedankt voor de mooie uitleg. Ik ben alleen erg benieuwd wat ruziënde merels betekenen? Sinds gisteren komen ze (2 mannetjes) steeds voorbij in m’n tuin.
  Alvast bedankt, lieve groet joy

  Beantwoorden
 2. Anoniem
  Anoniem zegt:

  Gisteren avond een meditatie gedaan, en letterlijk ben ik blijven herhalen:
  “Mijn tijd is nu aangebroken, ik ben klaar voor de volgende stap. Ik vraag de liefdevolle Engelen om een teken, groot of klein”

  Mijn raam had ik door de warmte open staan (niet overdreven ver open, klein kiertje maar). En tot mijn verbazing werd ik net wakker, met een vliegende Merel boven mijn hoofd. Heel wild vloog hij in mijn slaapkamer rond. Tot ik zei: Dank u engelen voor dit teken. Lijdt dit beestje maar weer naar waar hij thuis hoord. Hij ging op de grond zitten, keek naar het raam en vloog in 1x weer via de kier naar buiten.

  Heel bijzonder! Nog nooit dit mee gemaakt! Wel met vlinders, maar dit nog nooit.

  De boodschap kan ik ook heel goed plaatsen! Alleen eraan werken is het 2e… Lastig!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *