De symboliek van het Paasei

de-symboliek-van-het-paasei

Iedereen weet wat een paasei is: een beschilderd of beplakt ei of een ei van chocolade, dat met het Paasfeest wordt verstopt. Maar waarom is het ei een symbool voor Pasen? Hierover bestaan verschillende theorien.

Eieren en het christelijke Paasfeest

In het christendom zijn er verschillende tradities rondom het paasei. Volgens de protestanten zijn de eieren verstopt door de paashaas. Deze traditie komt oorspronkelijk van de heidense lenterituelen, waarin zowel eieren als hazen belangrijke symbolen waren voor vruchtbaarheid. Volgens de katholieke traditie worden deze eieren door de klokken van Rome geworpen.

Eieren tijdens de Pesach

In de Joodse traditie, tijdens de Pesach (ook wel bekend als het lentefeest, het vrijheidsfeest of het matzefeest) wordt een ei hardgekookt of gebraden. Deze wordt op een schotel neergelegd, samen met de botjes van een lam, als symbool voor het offer dat de Joden de avond voor de uittocht brachten. Op sederavond, de avond voor het acht dagen durende Pesachfeest, wordt deze schotel genuttigd.

Eieren in andere lentefeesten

Een ei is een symbool voor vruchtbaarheid en daarom een symbool van de lente. Want in de lente wordt de natuur opnieuw bevrucht en begint alles weer te groeien en te bloeien.

Ook in polen wordt het ei als vruchtbaarheidssymbool gebruikt tijdens lentefeesten en –rituelen. De eieren worden daar beschilderd (dit heet Pisanki) en tijdens het paasontbijt tikt iedereen met elke aanwezige een eitje om vervolgens een wens voor die ander uit te spreken.

Eieren en Ostara

Heksen en andere moderne heidenen vieren geen pasen, maar Ostara, het begin van de lente, rond 21 maart. Ostara is is het jaarfeest van de gelijknamige Godin, die ook wel bekend is als Eostar of Eostra. Hierbij wordt de Vruchtbaarheidsgodin Ostara vereerd en het ei staat ook hier voor vruchtbaarheid en nieuw leven. Ostara is de Germaanse Godin van de lente en de rijzende natuur en het paasei, dieprood geverfd, is het symbool voor haar baarmoeder. Vroeger werden de rode eieren op graven gelegd om de doden kracht te geven.

Er bestaan dus verschillende redenen waarom het ei een onderdeel is van de Pasen en de lente, maar een ding is zeker: een ei hoort er zeker bij!

Welke tradities met eieren volg jij nog?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *