De Volle Maan ‘verstoort’ onze nachtrust

de-volle-maan-verstoort-onze-nachtrustVorige maand heb ik in de nacht van de Volle Maan slechts 4 uurtjes geslapen. Ik werd gewoonweg niet moe! Nu had deze maan (van 22 juli 2013) ook wel een heel bijzondere energie om zich heen. Het was dan ook niet gek dat ik, zelfs na die paar uurtjes slaap toch nog boordevol energie had de dagen erna. Heerlijk! Nu is ook de wetenschap erachter dat de Volle Maan invloed heeft op onze nachtrust.

Mensen slapen mogelijk slechter bij volle maan, hebben Zwitserse wetenschappers ontdekt. Dat meldde Nu.nl vorige maand. De effecten treden ook op als mensen in een verduisterde kamer slapen, dus het komt niet door het licht van de Volle Maan.

Bij ‘toeval’ ontdekt

Van tevoren waren de onderzoekers niet van plan om effecten van de maan op menselijke slaap te onderzoeken. Onderzoekers van de Universiteit van Basel brachten de hersenactiviteit in kaart van 33 slapende proefpersonen tijdens twee nachten. Toen ze “bij wijze van grap” analyseerden hoe groot de invloed van Volle Maan was op de nachtrust van de proefpersonen, stuitten ze op significante resultaten.

De verandering van de nachtrust bij Volle Maan

De deelnemers deden er bij volle maan gemiddeld 5 minuten langer over om in slaap te komen. Ze vertoonden verder ruim 30 procent minder hersenactiviteit die diepe slaap suggereert. Ook duurde hun totale nachtrust ongeveer 20 minuten korter en maakten ze minder van het slaaphormoon melatonine aan.

Vanavond Volle Maan

Vanavond is de maan opnieuw vol. Misschien leuk om er eens op te letten! De maan heeft, naast invloed op onze nachtrust, ook betrekking op ons gevoelsleven en ons onderbewustzijn. Ook vandaag de dag wordt de Volle Maan (en ook andere maanfases) dan ook nog regelmatig ‘gevierd’ aan de hand van een meditatie of ritueel. Elke viering heeft een ander thema, dat aansluit op de maanenergie van dat moment. Deze maan van augustus heet de ‘Maan van het Weerlicht’ en staat voornamelijk in het teken van inzicht en waarheid. Als je meer wilt weten over de manen, de verschillende thema’s en hoe je deze kunt vieren, kan ik je het boek ‘In het licht van de Maan‘ van Petra Stam en Marja de Zeeuw van harte aanbevelen!

Hoe slaap jij met Volle Maan?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *