Een ritueel bij een geboorte

ritueel-bij-geboorteDe geboorte van een kind is een prachtige belevenis. Er wordt een kindje op aarde gezet, wat zich nog helemaal moet ontwikkelen tot een eigen persoon. Dat is iets heel bijzonders en is het zeker waard om gevierd te worden.
In onze westerse samenleving zijn er slechts enkele rituelen die nog bewaard zijn gebleven bij de geboorte van een kind, zoals het serveren van beschuit met muisjes, iets wat symbool staat voor vruchtbaarheid en een nieuw begin.

Een ritueel voor een nieuw kindje is echter een zeer waardevolle toevoeging voor zowel de ouders en andere familieleden en vrienden, maar ook voor het komende leven van de pasgeborene. Ook voor ouders die een kindje hebben geadopteerd kan dit overgangsritueel van betekenis zijn.

Overgangsrituelen

Rituelen bij een geboorte, huwelijk of overlijden worden Overgangsrituelen genoemd. Ze geven een belangrijke overgang in een mensenleven weer.

In de hekserij wordt een overgangsritueel voor een pasgeborene meestal een welkomstceremonie genoemd, maar dat kan ook weer gecombineerd worden met een naamgevingsceremonie. In de Wicca (Moderne Hekserij) wordt dit ook wel een Wiccaning genoemd.

Welkomst- en naamgevingsceremonie

Over wanneer de verwelkomings- en/ of naamgevingsceremonie plaats zou moeten vinden, bestaan verschillende ideeën. Volgens sommigen kan deze het beste worden gedaan op de dag nadat het kindje geboren is of de dag nadat moeder en kind uit het ziekenhuis zijn gekomen. Anderen vinden dit te vroeg, omdat de moeder dan nog niet is uitgerust.
Ook de eerstvolgende volle maan na de geboorte is een populaire keuze voor het uitvoeren van dit overgangsritueel.

Welkom heten

Een wiccaning, heksendoop of andere verwelkomings- of naamgevingsceremonie in de hekserij verbindt het kind niet aan een of andere religie. Heksen vinden dat zij hun geloofsovertuiging niet mogen opleggen aan anderen en dat geldt ook voor hun eigen kinderen.

Het ritueel dient dan ook alleen om het kind welkom te heten in de familie en voor te stellen aan de God en de Godin en eventueel ook om hem zijn nieuwe naam te geven. Wanneer een of beide ouders van de pasgeborene lid zijn van een coven of andere heksen- of rituelengroep, kan het zijn dat er een wiccaning wordt gehouden binnen deze groep, om de baby voor te stellen aan de coven.

De ceremonie van mijn zoon

Toen mijn zoon Ian een aantal maanden oud was, hebben zijn vader en ik een Wiccaning voor hem georganiseerd. Ik vond het, als Heks zijnde, belangrijk om hem welkom te heten op Moeder Aarde en hem op een speciale manier te laten weten dat wij en zijn andere familieleden er altijd voor hem zullen zijn om hem te begeleiden op zijn pad, wat dat ook zal zijn. De vader van mijn zoon is zelf geen Heks, maar heeft hier wel begrip en daarom stemde hij ermee in.

Omdat ik de enige Heks in de familie ben, hebben we ervoor gekozen om het klein te houden. We hebben alle naaste familie (De grootouders, ooms en tantes van Ian) uitgenodigd en een bevriend stel. Een van hen is een vriendin van mij en ook Heks en zij heeft het ritueel voorgeleid. Bij de uitnodiging (waarvoor we de foto hierboven hadden gebruikt) had ik een tekst gedaan waarin beschreven werd wat het ritueel ongeveer inhield en waarin ik ook uitlegde dat niemand verplicht was om te komen als hij of zij dat niet wilde. Juist door deze luchtige tekst is iedereen wel gekomen en heeft iedereen die was uitgenodigd deelgenomen aan het ritueel.

Bij het ritueel stonden Ik en mijn partner samen met Ian in het midden van een ruimte en alle genodigden werden gevraagd in een cirkel om ons heen te komen staan. Ian werd gezegend met de elementen aarde, lucht, vuur en water en vervolgend werd hij gezegend in de naam van de Godin, Moeder Aarde.

Heb jij weleens een naamgevingsceremonie of ander geboorteritueel meegemaakt?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *