Handvasting: Het huwelijk van de Heks

handvasting-het-huwelijk-van-de-heks

Handvasting, de huwelijksceremonie in de Hekserij, is een van de meest populaire overgangsrituelen. Het is een doorgangsrite waarin de polariteit, de harmonie tussen het mannelijke en het vrouwelijke die in de Hekserij en andere natuurreligies zo belangrijk is, het meest tot uiting komt. De meeste Wicca’s zien de handvasting niet voor niets als een afspiegeling van het Heilige Huwelijk: de verbintenis tussen de Godin en de God.

Het huwelijk als basis

Wanneer je kijkt naar de geschiedenis van de mens in alle delen van de wereld zie je dat het huwelijk geen leefwijze is die natuurlijk is voor de mens. Het is een van de eerste handelingen die de mens heeft bedacht en toepaste om zichzelf te vormen in plaats van gevormd te worden door de natuur. Toch wordt het huwelijk in de meeste culturen beschouwd als de basis van de samenleving.
Ook in de Moderne hekserij, een leefwijze die toch zeer dicht bij de natuur staat, is er een manier om twee partners in de echt te verbinden. Dit ritueel wordt handvasting genoemd.

Handenbinding

Het woord handvasting (eng: handfasting) komt uit de Wicca en in Nederland wordt ook wel het woord handenbinding gebruikt. De naam komt van het traditionele gebruik dat de handen van de man en de vrouw (tegenwoordig kunnen dat natuurlijk ook twee mannen of twee vrouwen zijn) aan het einde van het huwelijksritueel samen worden gebonden met een magisch koord.
Handvasting is een zeer oud gebruik: tot in de achttiende eeuw was dit de gangbare manier om te trouwen. De huwelijksvoltrekking werd bevestigd met een handdruk met beide handen tegelijk. In 1753 werd in Engeland een wet aangenomen waarbij het verplicht werd om een huwelijk te laten voltrekken door een geestelijke, in Schotland gebeurde dit in 1939. In Nederland en de meeste omringende landen was het lang geleden ook gebruikelijk om een huwelijksovereenkomst aan te gaan door middel van een handenbinding .

Drie typen handvasting

Over het algemeen zijn er drie typen handvasting: voor een jaar en een dag, voor een heel leven, of voor de eeuwigheid.
Traditioneel trouwde men eerst voor een jaar en een dag, wat als een soort proefhuwelijk kan worden beschouwd, en wanneer de periode was verstreken en het betreffende stel nog steeds bij elkaar wilde zijn, werd er nogmaals een ritueel voor handvasting uitgevoerd, maar dit keer voor een heel leven of voor eeuwig. Tegenwoordig zijn er steeds meer Heksen die het ‘proefhuwelijk’ overslaan en zich meteen voor een langere periode laten huwen.

Een ritueel voor handvasting

Een handvasting is geen standaard ritueel: in principe wordt er voor ieder koppel dat wil handvasten een nieuw ritueel geschreven. Dit wordt gedaan omdat er dan persoonlijke elementen in kunnen worden verwerkt, zoals bepaalde voorwerpen die symbool staan voor de relatie of misschien een gedicht dat veel voor het paar betekent. Ook de geloften die de geliefden tijdens de handvasting afleggen worden gewoonlijk door henzelf geschreven.
Wel zijn er enkele elementen die telkens weer terugkomen in een handvastingritueel. Eén daarvan is natuurlijk het handenbinden, waarnaar de ceremonie is vernoemd. De handen van de twee partners worden dan samen gebonden (meestal heel losjes) met een touw, om de verbinding tussen de twee personen te symboliseren. Een ander onderdeel is het springen over de bezem. Dit is een oud gebruik dat symbool staat voor het aangaan van een nieuwe fase in het leven. Het echtpaar springt samen over de bezem, die door twee deelnemers van het ritueel iets omhoog wordt gehouden. De bezem zelf staat voor vruchtbaarheid en reinheid. ‘Jumping the broom’, zoals het in het engels wordt genoemd, heeft dan ook als bijkomstigheid dat het de vruchtbaarheid bevordert.
Traditioneel wordt de bezem ook gezien als een fallussymbool, wat staat voor de seksualiteit binnen een relatie. In de Wicca symboliseert het zowel het mannelijke als het vrouwelijke, de steel is hierbij het mannelijke element en de onderkant het vrouwelijke element.

Voor een handvasting is het niet vereist dat beide deelnemers Heks zijn en ook de gasten, familie en vrienden die eventueel bij de ceremonie aanwezig zullen zijn, hoeven niet per sé Heksen te zijn. Dit laatste is echter natuurlijk geheel de keuze van het bruidspaar.
Wanneer ervoor wordt gekozen om ook niet-heksen uit te nodigen is het wel belangrijk dat alle participanten respect hebben voor de religie of levenswijze van de andere aanwezigen. Onbegrip, of zelfs afkeer, brengt een zeer negatieve energie teweeg die de dag, die eigenlijk een van de mooiste in dit leven zou moeten zijn, zou kunnen verpesten voor degenen die zich laten handvasten. Het is daarom handig om uit de uitnodiging te laten blijken waar het precies om gaat zodat de genodigden weten wat ze kunnen verwachten en zodat zij zelf de keuze kunnen maken om bij het ritueel aanwezig te zijn.

Hulp bij een handvasting

Hoewel men in Nederland niet voor de wet kan trouwen volgens de Heksenmanier, zijn hier, net als in de Verenigde staten waar dat wel mogelijk is, wel mensen die ingehuurd kunnen worden om een overgangsritueel als deze.
Wie wil handvasten moet namelijk iemand hebben die het ritueel wil uitvoeren en ook kan helpen bij de voorbereidingen. Het is daarom handig om iemand te vragen die al eerder een ritueel voor handvasting heeft uitgevoerd. Wanneer je binnen een coven werkt is het waarschijnlijk dat de handvasting ook door de Hogepriester en Hogepriesteres van deze coven wordt uitgevoerd. Voor solitaire heksen ligt dit echter wat ingewikkelder. Heksen die een ritueel voor je willen uitvoeren staan namelijk niet zomaar in de Gouden Gids vermeld. Daarnaast is niet iedere covenheks van mening dat solitaire Wicca’s wel echt Wicca zijn. Er zijn namelijk ook mensen die vinden dat een echte Wicca binnen een coven werkt.
Toch zijn er ook heksen en Wicca’s, zowel solitairen als binnen een coven werkenden, die een handvasting willen uitvoeren. Je kunt hiervoor diverse organisaties benaderen of vraag eens rond bij heksenvrienden of bijvoorbeeld in een heksencafé of op een heksenbijeenkomst.

(Bron illustratie handvasting: Cybertrigger)

Heb jij weleens een alternatief huwelijksritueel meegemaakt?

10 antwoorden
 1. Karin
  Karin zegt:

  Zelf heb ik nog niet eerder een handfasting meegemaakt. Ik heb er wel eens over gehoord dat mensen er heen gingen. Nu met deze uitleg erbij zie ik het totale plaatje en vind het een hele mooie manier van het afleggen van een verbintenis.

  Beantwoorden
 2. Nijsfamke
  Nijsfamke zegt:

  Volgens mij gaat er iets niet goed met de link op twitter. Als ik er op druk dan kom ik op één of andere vage site en niet op de artikelen op deze site die ik graag wil lezen.

  Beantwoorden
 3. Patrizia
  Patrizia zegt:

  Hallo Layla, ik vond het artikel erg mooi beschreven. En ik zou heel graag het huwelijk in met handvasting naast het burgerlijk huwelijk. De wicca handvasting methode voel ik veel meer voor omdat je spiritueel verbonden word samen met alle elementen. Ik ben opgegroeid heel spiritueel en respect voor alles wat moederaarde te bieden heeft. Daarnaast kom ik uit een familie die heel paranormaal zijn. Ik ben geen officiële heks maar hun methode voel voor mij erg goed. Ik zou dit heel graag willen. Heb je tips bij wie ik terecht kan om dit te doen? Of wie me daarin kan helpen. Ik trouw al in juni van dit jaar en ik zou dat heel graag willen combineren. Ik hoop dat je me kunt helpen. Alvast bedankt. Met vriendelijke groet, Patrizia

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *