Happiness: Boeddhistische monnik op zoek naar het geluk van de televisie

happiness-boeddhistische-monnik-op-zoek-naar-het-geluk-van-de-televisieMaakt televisie gelukkig? Je kunt het je misschien niet voorstellen. Maar iemand die nog nooit een tv heeft gezien, zoals de boeddhistische monniken in Bhutan, kan daar wel eens anders over denken. 

Happiness

Hoewel het in onze maatschappij haast ondenkbaar is, was een leven zonder tv tot voor kort de normaalste zaak in Bhutan. Pas in 1999 deden televisie en internet daar hun intrede. In de documentaire ‘Happiness’ volgt regisseur Thomas Balmès (bekend van ‘Babies’) de achtjarige boeddhistische monnik Peyanki, afkomstig uit het laatste dorp dat onlangs is aangesloten. Peyanki reist voor het eerst in zijn leven naar de grote stad om een televisie aan te schaffen, overtuigd van het geluk dat het apparaat zal brengen. ‘Happiness’ wordt op woensdag 5 maart 2014 om 22:50 uur uitgezonden bij de Boeddhistische Omroep Stichting (BOS) op Nederland 2.

In november was ‘Happiness’ tevens te zien op het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA).

Op zoek naar het geluk

Bhutan is een van de minst ontwikkelde landen ter wereld. Er is nauwelijks industrie en elektriciteit was lang geen vanzelfsprekendheid. Leven zonder televisie, laat staan internet was er tot voor kort de normaalste zaak. Uiteindelijk deden in 1999 televisie en internet hun intrede, officieel aangekondigd door koning Jigme Singye Wangchuk. Voor de kleine dorpjes in het Himalayagebergte waarin Bhutan ligt, betekende dit een revolutie.

In het laatste dorpje dat werd aangesloten woont de achtjarige Peyangki, een dromerige eenling en boeddhistische monnik. Vooruitlopend op de grootse gebeurtenis wil Peyangki’s oom een televisie kopen. Er zal een driedaagse reis naar Thimpu, de hoofdstad van Bhutan voor nodig zijn, en Peyangki mag mee. Voor het eerst komt hij in de grote stad. “Verwachten jullie dat televisie je gelukkig zal maken?”, vraagt de lama aan de laatste vijf monniken in Peyangki’s klooster. Een volmondig ‘ja’ is het antwoord.

De prachtige natuurshots spreken meer dan de mensen in deze documentaire, waarmee
Thomas Balmès zijn filmische documentairestijl – zoals hij in 2010 al toonde met ‘Babies’ – voortzet, evenals zijn traditie een stille getuige te zijn van culturele ontwikkeling over de hele wereld.

Kijk jij op woensdag 5 maart 2014 om 22:50 uur naar de documentaire ‘Happiness’ bij de BOS op Nederland 2?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *