Drie koningen

Het is vandaag Driekoningen, wat vier jij?

Drie koningenHet is vandaag 6 januari, de dag waarop in het christendom Driekoningen wordt gevierd. Veel niet-gelovigen kennen deze datum alleen als de laatste dag waarop je iemand nog een gelukkig nieuwjaar mag wensen en waarop de kerstboom toch echt de deur uit moet. Maar wat houdt het christelijke feest Driekoningen nu werkelijk in?

Openbaring van de Heer

Driekoningen, ook wel Epifanie of Openbaring van de Heer genoemd, is een feestdag die is ontstaan in de vierde eeuw in het oosters christendom, oorspronkelijk bedoeld om de verschijning van de vleesgeworden Zoon van God op aarde te vieren. Oftewel, datgene wat we met kerstmis vieren, op 25 december.
Hierbij werden de tekenen van Jezus zijn goddelijkheid herdacht, te weten: de geboorte uit de Maagd Maria, het bezoek en de aanbidding van de Wijzen uit het Oosten, gebeurtenissen uit de jeugd van Jezus, en de doop door Johannes de Doper.

De Rooms-katholieke Kerk vierde de geboorte van Jezus al op 25 december en met de overname van het feest van de epifanie bleef enkel de herdenking van de drie wijzen, of drie koningen, uit het oosten over.

Het verhaal van de drie Wijzen

De drie Wijzen uit het Oosten komen voor in bijbelvers Matteüs 2:1-18. Het verhaal is dat zij een opgaande ster zagen en toen de koning der Joden gingen zoeken. Ze kwamen in Bethlehem en vonden daar het baby’tje Jezus. De Wijzen kwamen met elk een geschenk voor de pasgeboren koning der joden: goud, wierook en mirre.
In volksverhalen sprak men na enige tijd over de drie Koningen, in plaats van de drie Wijzen. Dit komt omdat de tekst van Matteüs doet denken aan Jesaja 60,3.6: “Volkeren komen naar uw licht, konin­gen naar de glans van uw dageraad. ….. Een vloed van kamelen zal u over­dek­ken, dromedarissen van Midjan en Efa; alle bewoners komen uit Seba, met goud en wierook beladen.” (Bron: wikipedia)

Driekoningen vieren

Driekoningen wordt in veel landen op verschillende manieren gevierd, op de ene plek wat uitbundiger dan op de andere. De traditionele Driekoningengezangen zijn hier onderdeel van.In delen van Nederland lopen kinderen de avond voor Driekoningen zingend en met lampion in de hand, in groepjes van drie, verkleed met een kroon langs de deuren. In Maastricht wordt er door de parochie van Onze Lieve Vrouw Sterre der Zee elk jaar op 6 januari een driekoningenstoet door de binnenstad georganiseerd.In het Vlaamse gedeelte van België wordt Driekoningen tevens gevierd, maar meer binnenshuis. Vaak wordt er een Koningenbrood of -taart gebakken. Hierin wordt bij het bakken een bruine boon of een munt verstopt. Degene die ‘m vindt, is die dag de Koning of Koningin.In Spanje in Driekoningen een belangrijke feestdagen, waarbij vaak cadeautjes worden gegeven. Dit gebruik komt voort uit het feit dat de drie Koningen of Wijzen ook geschenken hadden meegebracht voor het kindje Jezus. De dag ervoor wordt in vrijwel alle plaatsen een driekoningenoptocht georganiseerd. Ook in Spanje wordt er speciaal voor deze feestdag iets gebakken, namelijk een gebak in de vorm van een cirkel, die de rrosca de reyes of roscón de reyes (nl: de ring van de koning) wordt genoemd.

Vier jij Driekoningen? Hoe?

Christelijke Spiritualiteit

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *