Hoe houd jij het leven luchtig?

hoe-houd-jij-het-leven-luchtig

Vind jij het ook zo moeilijk om het leven luchtig te houden? Om negatieve gedachten los te laten en de situatie even te laten voor wat het is? Ik wel! Daarom ben ik op zoek gegaan naar handige tips voor een luchtiger leven, en die deel ik graag met jou.

Negativiteit loslaten

Als je een moeilijke tijd achter de rug hebt is het soms niet makkelijk om om te gaan met tegenstand die hierna op je pad komt, hoe klein ook. Zelf ben ik erachter dat ik er moeite mee heb om negatieve gedachten uit het verleden los te laten. Een bepaalde opmerking kan zoveel in mij losmaken dat ik ineens weer terug ben in een situatie die zich in het verleden heeft afgespeeld. Dit maakt het moeilijk voor mij om op dat moment in het heden, luchtig te blijven en te blijven genieten van wat ik nu wel heb. Iets luchtiger in het leven staan zou dan ook niet verkeerd zijn voor mij…

Is luchtig leven genoeg?

‘Luchtig’ blijven doen en denken in bepaalde situaties is een manier om situaties en problemen te relativeren. Wanneer je zaken niet te serieus neemt en negatieve gedachten even laat voor wat het is, kun je er al snel achter komen dat het allemaal best mee valt.

Dit betekent echter niet dat je altijd maar moet blijven lachen. Natuurlijk moet je je eigen gevoelens en die van de mensen om je heen serieus nemen. Maar gevoelens zijn niet hetzelfde als gedachten en bovendien kan je gevoel, hoe bewust je ook bent van jezelf, je ook weleens in de maling nemen.

Test het maar eens! Probeer eens een keer wat luchtiger te denken, wanneer je anders misschien wat negatiever zou zijn, en kijk wat het je oplevert! Blijven bepaalde gevoelens terugkomen, probeer dan te bedenken waar dit vandaan komt en op welke manier je kunt proberen om deze te verwerken.

5 tips voor een luchtiger leven

1. Think before you react

Krijg je een vervelende opmerking naar je hoofd? Heb je slecht nieuws gekregen van de belasting? Heeft je partner de vaatwasser ‘alweer’ niet uitgeruimd? Tel even tot 10, haal diep adem en denk: “Wat is het ergste wat deze situatie kan veroorzaken?” In veel gevallen is dit een ruzie, een verdrietig gevoel, of een dag chagrijnig zijn. Is dat wat je wilt? Waarschijnlijk niet. Denk na of dit het waard is, en of er ook een andere oplossing is.

2. Wees dankbaar

Richt je niet steeds op de verkeerde dingen, maar kijk vooral naar wat je wel hebt. En wees hier dankbaar voor. Je kunt ook een dankbaarheidsdagboek bijhouden: schrijf elke avond 3 dingen op waar je dankbaar voor bent. Ja, ook in moeilijke tijden. Dat kan vanalles zijn: je partner, je kinderen, je nieuwe baan, die heerlijke cappuccino in het zonnetje, dat goede boek wat je aan het lezen bent…

3. Neem afstand

Zie je het even niet meer zo zitten? Neem afstand en ga iets doen waar je wel blij van wordt. Sporten, mediteren, naar de sauna, wat drinken met een goede vriend(in).

4. Praat met je vrienden

Praten helpt om te relativeren. Heb je een conflict met je partner? Praat er eerst eens over met een vriend of vriendin. En andersom. Wie weet kan iemand anders je helpen om de zaken anders te bekijken.

5. Blijf lachen

Als je lacht maakt je lichaam endorfine, serotonine en dopamine aan. Stoffen die je lichaam en geest helpen ontspannen en je een prettig gevoel geven. Er is geen beter middel om luchtig door het leven te gaan!
Het is niet voor niets dat je tegenwoordig zelfs cursussen lachmeditatie of lachyoga kunt volgen. Vind je dat voor jou iets te ver gaan, dan kun je natuurlijk ook een leuke lachfilm opzetten.

Hoe houd jij het leven luchtig?

Bovenstaande tips zijn slechts enkele die ik heb verzameld en die voor mij werken (een extra tip: verwacht niet te veel van jezelf! Mij lukt het ook niet altijd om luchtig te blijven). Ik ben heel benieuwd wat jou helpt om het leven luchtig te houden. Laat het me weten in een reactie onder dit artikel!

Hoe houd jij het leven luchtig?

2 antwoorden
 1. coen van broekhoven
  coen van broekhoven zegt:

  Mooi van je Layla, dat je zo bewust probeert te leven en in het leven te staan. Dat juich ik van harte toe. En sluit ik me volledig bij aan. En Jezus (of iemand anders mag ook :- )……. wat is dat soms moeilijk en soms heftig en/of pijnlijk. En zijn er nog zoveel onbewuste hoekjes en gaatjes en plekjes te ontdekking mijn eigen zijn en handelen. Soms is onbewust zo verleidelijk en lekker, zonder gevoelens/emoties en dergelijke. Zoveel makkelijker, althans dat lijkt het soms… En toch is het groeien van mijn eigen bewustzijn en bijdragen bij de groei van anderen mijn enige weg te gaan. En daar geef ik me steeds verder aan over. Dat geeft me een gevoel van voldoening en is mijn spirituele bijdrage aan deze wereld. En jouw site komt zo ook op mijn over… Goed bezig Layla !!! Liefs Coen

  Beantwoorden
  • Layla (Redactie Spiritueelinfo.nl)
   Layla (Redactie Spiritueelinfo.nl) zegt:

   Dankjewel voor je reactie Coen!! Het is precies wat ik even nodig had 🙂 Gister zei ik nog tegen een vriendin: soms ben ik het zo zat om overal maar bewust van te zijn en alles te voelen (en emotioneel te reageren), soms wil ik gewoon even een wijntje drinken op het terras en nergens over nadenken…
   Maar wat jij zegt klopt ook, het is mijn weg. Maar niet altijd even makkelijk dus 😉
   Dankjewel voor je woorden! Liefs Layla

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *