Jack Spijkerman: “Jezus was niet de zoon van God, maar gewoon een goed mens”

jack-spijkerman-jezus-was-niet-de-zoon-van-god-maar-gewoon-een-goed-mens

Vorige week zaterdag 19 oktober 2013 was Jack Spijkerman te gast in het radioprogramma ‘Leef je Geloof’ van de eo. Spijkerman vertelde in het Radio 5-programma over hoe hij spiritualiteit beleeft en hoe hij in het leven staat. Dit haalde het nieuws doordat Spijkerman tussen neus en lippen door onthulde dat hij vanaf half november een nieuw televisieprogramma zal gaan presenteren. Bij Spiritueelinfo.nl zijn we echter meer geïnteresseerd in zijn beleving van spiritualiteit!

Opgroeien in de Ichthuskerk

Voor het televisieprogramma ‘Adieu God’ was Jack Spijkerman (65) eerder dit jaar ook samen met Tijs van den Brink bij de Ichthuskerk in IJmuiden, waar hij opgroeide. Als kritische puber deelde hij na de dienst stencils uit met alle veranderingen die hij wilde doorvoeren. “Het was geweldig om daar na een heel lange tijd weer te zijn”, laat de presentator weten. “Dat deed wel wat met mij.”

Van kerkelijke socialist naar atheïst

Jack Spijkerman vertelt in het eo radioprogramma dat hij niet meer in god gelooft, maar zeker niet ‘anti-kerk’ is. “Ik denk dat ik als kerkelijke eigenlijk al socialist was”, aldus Spijkerman. Hij noemt zichzelf nu vooral atheïst.

Dat hij niet meer in God gelooft is een resultaat van meerdere zaken, vertelt Jack Spijkerman. Zo is de presentator ook bevoegd godsdienst docent en door het leren over zoveel verschillende geloven had hij op een gegeven moment zoiets van: “Ik geloof het allemaal niet meer zo”.

Een goed mens

Ook ontdekte hij steeds meer verdraaiingen van de bijbelteksten, zoals de definitie van de hel (dit was oorspronkelijk een vuilstortplaats in Jerusalem, geen plek waar je na je dood kunt belanden) en het benoemen van Maria als Maagd, die eigenlijk niet maagd was maar een jonge vrouw. “Ik had het gevoel van: ‘Wat klopt er dan nog wel?’,” laat Spijkerman weten. “Natuurlijk heeft er een man bestaan die Jezus heet, maar volgens mij niet de zoon van God, maar gewoon een goed mens.”

Na een betrokkenheid bij de Kritische Gemeente in IJmuiden, een activistisch en feministisch kerkgenootschap, nam Jack definitief afstand van de kerk. In ‘Audieu God’ werd al gezegd: “Hij breekt definitief met de kerk als hij na drie maanden huwelijk van zijn vrouw scheidt. De kerk laat Jack weten dat hij beter kan verhuizen, want hij geeft tenslotte les op de plaatselijke basisschool en is als gescheiden man een slecht voorbeeld voor de kinderen. Vanaf dat moment wilde Jack niets meer met zijn kerk te maken hebben.”.

Luister hier naar het hele programma.

Geloof jij in God?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *