Jezelf spiegelen aan anderen, hoe werkt dat?

jezelf-spiegelen-aan-een-anderAlles om ons heen heeft ons iets te vertellen. Je hebt vast wel eens gehoord: ”Hij/ zij is als een spiegel voor me“. Wat betekent dat eigenlijk? Hoe werkt het? Wat kun je er voor jezelf uithalen en wat kun je ervan leren voor je eigen groei en ontwikkeling? Hier wil ik er iets verder op in gaan en en je, aan de hand van voorbeelden, laten weten hoe je hier gebruik van kunt maken. Het gaat namelijk niet om de persoon die je spiegelt maar om de eigenschappen die de persoon laat zien.

Hoe zit dat dan?

Stel er is een persoon of situatie waar jij je aan ergert of die jij als negatief ziet, het houd je tegen. Richt je aandacht dan niet op de persoon zelf. Denk niet zomaar: “Hij/ zij maakt het mij moeilijk en gunt mij niets“. Het is namelijk een ervaring die er is om je iets te laten zien vanuit liefde, ook al voelt dat soms niet zo. Het is een ervaring die er is om jou als ziel te helpen ervaren en te helpen groeien en sterker worden.

Hoe werkt dat dan, spiegelen?

Op het moment dat iemand jou irriteert, of iemands gedrag jou irriteert, kijk dan naar de eigenschappen en karaktertrekken die iemand laat zien. Is het bijvoorbeeld iemand die heel rommelig is terwijl je een hekel hebt aan rommel en zelf graag alles netjes opruimt en bijhoudt? Ga dan een rustig zitten en schrijf de naam van die persoon op en de karaktertrekken of eigenschappen die hij/ zij laat zien. Maak er een lijstje van. Streep daarna de naam door. Het heeft namelijk niets met die persoon te maken. Die persoon laat jou uit liefde voor jou iets zien om je te helpen in je groei en ontwikkeling als ziel. In plaats van de naam kun je bijvoorbeeld ook ‘mijn hogere zelf’ opschrijven, of iets anders dat meer bij jou past.

Ontdek je spiegelbeeld

Wat kun je doen om de voor jou belangrijke zaken te ontdekken? Kijk naar dat lijstje met eigenschappen en stel jezelf onderstaande vragen:

 • Hoe staat het met die eigenschap bij mijzelf?
 • Doe ik het teveel of juist te weinig?
 • Mag ik het meer doen of juist minder?
 • Vind ik het moeilijk of juist makkelijk?
 • Is het een eigenschap die ik doe/ heb naar mezelf toe of naar anderen?

Heb je alle vragen eerlijk beantwoord? Op het moment dat je eerlijk bent naar jezelf toe zie je duidelijker de punten waar je aan kunt werken. Die ander waar je je eerst zo aan ergerde heeft je dus eigenlijk geholpen, wees de ander daar ook dankbaar voor. Zodra je ermee aan de slag gaat voor jezelf dan gaan er dingen veranderen en wordt het makkelijker met bepaalde situaties om te gaan. Ook met die personen waar je je eerst aan zou ergeren!

Even terug naar het voorbeeld

Ik noemde het voorbeeld van rommelig tegenover netjes. Als jij degene bent die netjes is en zich dus ergert aan rommelige mensen, dan kun je jezelf afvragen: “Waarom wil ik het zo netjes?”, en: “Ben ik daar niet teveel mee bezig? Of vind ik dat anderen ook moeten opruimen terwijl zij er niet van houden? Mag ik me misschien minder ergeren aan een wat minder opgeruimd huis of kamer? Is dat niet ieder zijn eigen verantwoordelijkheid?”. Hier kan bijvoorbeeld naar voren komen dat je (iets te veel) opruimt om de controle te houden over situaties. En dat je de touwtjes juist best iets mag laten vieren. Misschien kan het zijn dat je wel wat minder streng voor jezelf mag zijn en meer grenzen mag aangeven naar anderen toe.

Oefenen, oefenen, oefenen

Jezelf spiegelen aan anderen is niet altijd even makkelijk. Het is een proces, waarbij je leert door de ergernissen heen te kijken en aan je eigen ontwikkeling te werken. Probeer juist bij situaties die je moeilijk vindt een stapje terug te nemen, zodat je wat afstand hebt. Ga rustig even zitten en schrijf dingen op. Je hoeft er niet ter plekke naar te kijken, dat kan ook later als je alleen bent. Of vraag een ander naar zijn of haar mening, als je dat wilt. Dat kan extra verhelderend werken.

Jezelf spiegelen aan een ander helpt je om meer inzicht te krijgen in waar je aan mag werken en wat je zou helpen om sterker te worden en beter in je vel te zitten. Lukt het in het begin even niet of is het lastig? Stel gerust je vragen aan iemand die er ervaring mee heeft en leg de lat niet te hoog voor jezelf. Practice makes perfect, je bent niet de enige!

Spiegel jij jezelf bewust aan anderen?

10 antwoorden
 1. Mirjam
  Mirjam zegt:

  Erg interessant!! Toen ik het las had ik al meteen een persoon in gedachte waar ik de laatste tijd erg veel moeite mee heb. Ik erger me er meer aan omdat ik zelf niet lekker in mijn vel zit en bij diegene lijkt juist alles op zijn plek te vallen. Erg frustrerend. Ik ga er mee aan het werk! Dank je wel!

  Beantwoorden
 2. Risi
  Risi zegt:

  Ja dat staat in het boek “de kracht van positief ook ..
  Maar o zo moeilijk

  Ja dat staat in het boek : de kracht van positief denken “ook
  Maar het is wel een levens werk o zo moeilijk
  goed dat ik dat weer eens lees . kan ik er weer eens mee aan de slag

  bedankt Jessica

  Beantwoorden
  • jessica
   jessica zegt:

   graag gedaan rina 🙂

   het is zeker niet altijd makkelijk maar het helpt je wel om te groeien en sterker te worden!
   hopelijk helpt dit stukje je weer even in de goede richting!
   als je nog tips wil of meer wil weten ben je altijd welkom!

   Beantwoorden
 3. bart
  bart zegt:

  Geen eye opener, maar wel weer een mooie oefening hoe ik mijn omgevung kan gebruiken om mezelf te leren kennen.
  grootste frustratie? Waarom anderen niet leren van hun spiegels. Ik laat ze hun apiegels zien! Oftewel, waarom leer ik niet van mijn spiegels? Bedankt voor dit artikel, erg nuttig.

  Beantwoorden
  • jessica
   jessica zegt:

   graag gedaan bart!

   soms moet je dingen gewoon weer even lezen als reminder voor jezelf.
   je kunt er dan zelf weer mee verder op een bepaald punt en daarin kun je dan weer groeien.
   heel fijn dat je ziet wat je er zelf mee mag doen en dat je er iets mee kunt!
   als je verder sparren en praten over dit of andere onderwerpen ben je altijd welkom om langs te komen!

   Beantwoorden
 4. Layla
  Layla zegt:

  Ik ben intrigeerd door die oproep ivb met een oproep over het spirituele en opvoeden ….ik gebruik dit inderdaad om dieren te begrijpen ,aanvoelen en ermee communiceren en ook bij versch. kinderen om de juiste toon te vinden en je zo op hun niveau gaat invoelen en zo kan doordringen bij de tiener of het kind <<of dieren die kunnen ook duidelijk maken wat ze nodig hebben of wat er aan de hand is vooral als ze merken dat je hun signalen opvolgt , dan zal een dier nog meer moeite doen om iets duidelijk te maken …..

  Beantwoorden
  • jessica
   jessica zegt:

   inderdaad layla.

   je kunt spiegelen gebruiken om je omgeving ( kinderen en volwassenen) en daarmee dingen die je worden aangereikt beter te begrijpen en er iets mee te doen voor je eigen (ziels)groei
   dieren laten ons zeker ook mooie dingen zien! ik gebruik dit ook in mijn praktijk en kan door te zien welk dier het is en wat hij laat zien ook mooie inzichten geven.
   heel fijn om zo met de dierenwereld en de natuur samen te werken!

   Beantwoorden
 5. Divina
  Divina zegt:

  Mensen die je raken, positief & negatief, zijn spiegels. En de spiegel ben jezelf 🙂 eerst was ik er bang voor. Terwijl mezelf heeft altijd het beste voor. Nu kijk en luister ik graag naar spiegels, positief en negatief is er niet. Gewoon mijn ware aard zie ik nu, met af en toe een wond. Dat geheeld mag worden.

  Beantwoorden
 6. Marcha
  Marcha zegt:

  Halloo, ik heb een vraagje. Weet u wat het kan betekenen als de spiegel van de muur losvalt? Ik heb dat 2 keren in de afgelopen maand meegemaakt en wel steeds na 12 middennacht. De spiegel gaat dan stuk. Ik ben toe aan mijn derde spiegel. Bvd Marcha

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *