Ken jij ‘Stadsverlichting’ van Kris & Tijn Touber al?

boekrecensie-stadsverlichting-kris-tijn-touberAls je al niet fan was van mediteren en de resultaten van meditatie, dan word je het wel tijdens het lezen van het boekje ‘Stadsverlichting’ van Kris en Tijn Touber. Meditatie, liefde, je hart ‘aanzetten’ voor een betere wereld, in je eigen gevoel staan, van jezelf houden en van de wereld om je heen… Dat zijn de centrale thema’s die steeds weer naar voren komen in het laatste werk van Tijn Touber en zijn vrouw Kris.

Dat alles in combinatie met een stukje muziek- en wereldgeschiedenis (Hoe verliep het bezoek van The Beatles aan de Maharishi Yogi? Wat waren de effecten van een heel tijdperk waarin het motto ‘make love, not war’ zegevierde?), nuchterheid en veel enthousiasme maakt ‘Stadsverlichting‘ een prettig én overtuigend boek om te lezen!

Maharashi-effect

‘Stadsverlichting’ begint met een uitleg van het Maharashi-effect, waar in de afgelopen jaren regelmatig onderzoek naar is gedaan. In het kort houdt het in dat een persoon die aan meditatie doet niet alleen zichzelf op positieve manier beïnvloedt, maar ook zijn of haar omgeving, door in het collectieve bewustzijn coherentie te scheppen.
Dat is dan ook het uiteindelijke doel waar het boekje van Kris en Tijn Touber naartoe leidt, zoals de ondertitel al zegt: ‘Verander de wereld vanuit je huiskamer’. Want wat Tijn Touber al jaren doet, huiskamersessies organiseren waarbij (grotendeels) wordt gemediteerd, willen de schrijvers ook graag in andere huiskamers zien, in ons land en daarbuiten.
Wanneer er gezamenlijk gemediteerd wordt kun je namelijk meer positieve invloed uitoefenen op het gedrag in je omgeving: op de gezondheid, de criminaliteit, het geluksgevoel… En in hoe meer huiskamers, hoe meer steden, hoe meer landen, dit gebeurt, hoe groter het effect op wereldniveau zal zijn. Je bent dus letterlijk aan het werken aan een betere wereld, gewoon vanuit je huiskamer. Een fantastisch doel, als je het mij vraagt.

Jezelf verlichten

En niet alleen je omgeving heeft er wat aan, jijzelf ook. In ‘Stadsverlichting‘ wordt namelijk ook verteld over je eigen verlichting. Niet door 30 dagen op een berg te gaan zitten, in een gewaad te dansen, te vasten en/ of dagelijks uren lang te mediteren. Maar door vooral jezelf te zijn, vanuit liefde en gevoel te handelen en ‘vanuit je hart te ademen’. Op een manier die naar mijn idee helemaal past bij de westerse manier van leven, op een ‘nuchtere’ manier.

Ervaren
Stadsverlichting is een boek over spiritualiteit, dat jou (en je omgeving dus) kan helpen om tot verlichting te komen en je tegelijkertijd (weer) met beide benen op de grond zet. Het vertelt ons dat alles wat je wilt bereiken al in je zit en dat je dat, door coherent te zijn met je eigen ik, je hart en je ‘mind’, kunt ervaren. Niet zoeken dus, maar ervaren.
“De heimwee naar het paradijs die de mensheid al zo lang in zich draagt en de spreekwoordelijke vlam onder haar reet is, zal alleen worden opgelost in het besef dat de hemel er al is en nooit werkelijk is verdwenen. We zijn haar alleen uit het oog verloren, omdat we bezig waren haar te zoeken, in plaats van dankbaar te zijn dat ze er is”, aldus de schrijvers.

Verwijzingen naar echte gebeurtenissen in de wereldgeschiedenis en onderzoeken naar het effect van meditatie maken ‘Stadsverlichting’ als boekje, maar ook als beweging, geloofwaardig. En twijfel je nog? Een betere wereld, een verlichte en meer ontspannen versie van jezelf… Het is de moeite waard om te proberen!

‘Stadsverlichting. Verander de wereld vanuit je huiskamer’ verscheen in juni 2011 bij uitgeverij AW Bruna. Het boekje bevat uitleg en uitgeschreven meditaties en er zit ook een cd bij met daarop de zogeheten ‘Drie Vuren Meditatie’, die je kunt gebruiken tijdens huiskamersessies. Bij Bol.com is het te verkrijgen als boek+cd of als e-book.
Er is ook een bijbehorende website, waar je zelf je huiskamer aan kunt melden als je stadsverlichtingsavonden organiseert, of een huiskamer in jouw omgeving kunt opzoeken. Ook voor meer informatie en inspiratie kun je hier terecht.

Klik hier voor een lijst van alle boeken van Tijn Touber.

Was jij al bekend met het fenomeen ‘Stadsverlichting’? Wat vind je ervan?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *