Kruiden tegen slaapproblemen

kruiden-tegen-slaapproblemenSlaapproblemen zijn helaas niet zeldzaam. Iedereen heeft wel eens last van slaaploosheid, onrustige nachten, of moeilijk in slaap komen… In dit artikel een aantal kruiden die je hierbij kunnen helpen.

Veel mensen hebben slaapproblemen

Moeite met slapen, ik hoor het steeds vaker in mijn omgeving. De een wordt ’s nachts regelmatig wakker, de ander komt met heel veel moeite in slaap. Weer een ander slaapt wel, maar heel onrustig en is dan ook overdag nog doodmoe. Helaas is ook het aantal mensen dat chronisch last van slaapproblemen heeft niet klein.

Voor wie veel te kampen heeft met slaapproblemen is een bezoek aan een (orthomoleculair) arts aan te raden. Wie af en toe moeite heeft in slaap te komen of goed te kunnen slapen, zouden kruiden hulp kunnen bieden. Hieronder een aantal voorbeelden.

Beter in slaap komen met kamille

Kamillethee is een eeuwenoud middeltje tegen slaapproblemen en stress. Het kalmeert ons zenuwstelsel en brengt zo al onze organen tot rust. Bij stressvolle momenten brengt een kopje kamillethee ons te ontspannen en een of twee kopjes voor het slapen gaan helpt ons beter in slaap te komen. Drink deze thee echter wel rustig op en zorg er voor dat ondertussen televisie en computer uit staan en de lichten gedempt zijn, maak er je vaste avondritueel van!

Lavendel tegen spanningen

Lavendel is een heerlijk ruikend kruid met een zeer ontspannende werking. Van de geur alleen al (bijvoorbeeld aan de hand van een oliebrander of een kruidensachet) kom ik tot rust. Maar je kunt er ook thee van zetten, waar je ook heel rustig van wordt. Lavendel helpt je spieren en bloedvaten om te ontkrampen, waardoor je minder last hebt van spierspanningen en hoofdpijn. Een lavendelbad is dan ook een prima idee als je te gespannen bent om goed te kunnen slapen!

Kalmeren met valeriaan

Valeriaan is een kruid met een kalmerende werking is daardoor prima te gebruiken als je moeite hebt om in slaap te komen. Ook bij spannende of stressvolle situaties (zoals een examen of presentatie) kan Valeriaan hulp bieden, want het kruid maakt niet suf. Het is bij de natuurdrogist verkrijgbaar in verschillende vormen. Houd je wel aan de aanbevolen dosering op de verpakking.

Minder stress met St. Janskruid

St. Janskruid is een kruid dat van oudsher bekend staat om haar stress verlagende werking. Ook kan het gebruikt worden bij depressies (die gepaard kunnen gaan met slaapproblemen). Doordat dit kruid doorstroming in je klieren, wordt het makkelijker om los te laten. St. Janskruid is onder meer verkrijgbaar als thee en druppels. Raadpleeg wel een arts in combinatie met andere anti-depressiva en houd je aan de aanbevolen dosering.

Gebruik jij kruiden om goed te kunnen slapen?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *