Loslaten… hoe doe je dat?

loslaten-hoe-doe-je-dat

Het is een term die vaak gebruikt wordt, vooral in de spirituele wereld: loslaten. Maar wat houdt het nu eigenlijk in en wat wordt er eigenlijk mee bedoeld? Hoe doe je dat, loslaten?

Wat is loslaten?

Loslaten houdt in dat je een bepaalde visie laat voor wat het is en je gedachten op en ander pad zet. Er word een deur gesloten, maar er word een andere deur geopend. Het is niet zo dat je niets gehad hebt aan de periode die je afsluit, maar het geeft vooral aan dat er ruimte is voor iets nieuws. Loslaten betekent dus niet dat je iets laat vallen of niet goed genoeg vindt, maar dat iets aan het veranderen is in je voordeel.

“Ach, laat het los” betekent dus niet hetzelfde als: “laat het maar gaan en doe er niets mee”. Vaak is het juist nodig dat we even bewust worden welk deel we loslaten en waarom, en wat daarvoor in de plaats komt. Dat is juist het leuke! Er komt iets beters en mooiers voor in de plaats.

Is loslaten dan wel een goede term?

Het woord wordt vaak geassocieerd met een stukje waar je niets meer mee wil of dat je iets definitief achter je laat. Voor mij is dat niet zo. Je geeft iets juist meer vrijheid, doordat er meer ruimte is voor verandering en er meer beweging kan zijn. Naar mijn idee zou ‘vrijgeven’ dan ook een betere term zijn. Er kunnen dingen gaan gebeuren als je iets loslaat en dat betekent niet dat je alles laat vallen of dat je er niets meer mee wil. Je erkent wat er aan de hand is en wat er gebeurt en geeft daarna in vertrouwen aan dat er ruimte is voor iets nieuws!

Hoe kun je dingen het beste loslaten?

Wat kun je doen als je merkt dat je iets wil veranderen of ergens klaar mee bent? Het geeft eigenlijk aan dat jij klaar bent voor iets nieuws. Je kunt dan ook op de volgende manier te werk gaan als je iets wilt loslaten:

  1. Ga rustig zitten en denk even na over hetgeen wat er speelt.
  2. Besef dat als iets je dwarszit het er is om je te helpen in je groei en ontwikkeling en bedank de situatie of de persoon dat het er is om je iets duidelijk te maken.
  3. Beslis wat je wilt doen: veranderen of definitief laten voor wat het is.
  4. Geef hetgeen wat je wilt loslaten liefdevol aandacht en maak duidelijk dat je het niet meer nodig hebt of dat je wil dat het verandert, omdat het niet meer bij je past.
  5. Sluit af en maak een beeld van hoe je het dan wel wil

En daarna dan?

Je kunt dit loslaten ook doen door bijvoorbeeld een aantal dingen op te schrijven in plaats van het voor je te zien, dit werkt net zo sterk. Ga daarna gewoon verder met wat je aan het doen was. Geef andere dingen de aandacht zodat er ontwikkeling en vrijheid is voor de moeilijke situatie om te veranderen. Waar je aandacht naartoe gaat vergroot zich ook uit, dus als je steeds denkt aan iets wat negatief of moeilijk is, wordt dit alleen maar moeilijker en kun je het juist niet loslaten.

Vind jij het moeilijk om los te laten?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *