Maand van de Spiritualiteit 2015: Het gelukkige lichaam

De-Maand-van-de-Spiritualiteit

Op vrijdag 9 januari 2015, gaat voor de achtste keer de Maand van de Spiritualiteit van start. Tijdens deze Maand, die duurt tot 8 februari, zullen er verschillende activiteiten worden georganiseerd door heel Nederland en zal er extra aandacht worden besteed in de media aan het onderwerp Spiritualiteit en het thema van dit jaar, ‘Het gelukkige lichaam’.

Wat is de Maand van de Spiritualiteit?

Veel mensen hebben behoefte aan inspiratie en zingeving. Het lijkt erop dat er ondanks alle welvaart ook iets verloren is gegaan. Daarom zoeken mensen naar een beter evenwicht tussen materiële welvaart en geestelijk en lichamelijk welzijn. De initiatiefnemers van De Maand van de Spiritualiteit willen aansluiten bij deze groeiende behoefte aan zingeving en inspiratie die we in onze samenleving op dit moment zien.

De Maand van de Spiritualiteit bestaat sinds 2007 en is een initiatief van KRO, dagblad Trouw en Uitgeverij Ten Have. Sinds 2013 organiseert Stichting CPNB de Maand van de Spiritualiteit en sinds vorig jaar is ook Zin Magazine als mediapartner aan de Maand verbonden.

De Maand van de Spiritualiteit heeft als doelstelling om toegankelijk te zijn voor iedereen met interesse in spiritualiteit in de breedste zin van het woord. Ongeacht leeftijd, sekse of religieuze achtergrond.

Activiteiten rondom de Maand van de Spiritualiteit

De Maand van de Spiritualiteit 32015 gaat van start op 9 januari en duurt tot 8 februari. In die periode worden er door het hele land activiteiten, workshops, lezingen en dergelijken georganiseerd in het thema van dit jaar: ‘Het gelukkige lichaam’.
Zo kun je morgen in Noord-Holland gaan wandelen onder de noemer ‘Je lichaam als kompas’. Meer van dit soort activiteiten kun je terugvinden op de website van de Maand van de Spiritualiteit. En kijk ook eens op de activiteiten kalender van Spiritueelinfo, voor nog meer spirituele activiteiten.

Thema: Het gelukkige lichaam

Het thema van De Maand van de Spiritualiteit 2015 is ‘Het gelukkige lichaam’. Naar aanleiding van dit thema schreef Isa Hoes speciaal voor de Maand van de Spiritualiteit het essay, dan vanaf 9 januari voor €2,50 verkrijgbaar is in de boekhandel. Hoes neemt hiermee het stokje over van Arie Boomsma, die voor de Maand van de Spiritualiteit 2014 het essay ‘Troost’ schreef.

Al in de Oudheid streefde men naar een gezonde geest in een gezond lichaam, en uit eigen ervaring kennen we het gevoel van geestelijk welbevinden wanneer we fit zijn van lijf en leden. We zitten ‘lekker in ons vel’ wanneer lichaam en geest in balans zijn. Maar is een gezond lichaam ook voorwaarde voor een gelukkig leven? Ben ik mijn lichaam of heb ik mijn lichaam? Waar sommige spirituele tradities het lijf als gevangenis van de ziel beschouwen, daar zien andere het juist als de plaats van verlichting. Hoe dan ook, willen we in dit leven streven naar geluk of spiritueel inzicht, dan kunnen we niet om ons lichaam heen.

Rust nemen, gezond leven, ontzorgen, luisteren naar je lichaam. Het zijn goede voornemens op weg naar een manier om te leren wat je écht gelukkig maakt. Want niets is zo mooi als de kracht van een lichaam in balans.

Tijdens de Maand van de Spiritualiteit 2015 staan we dus extra stil bij alles wat goed voor ons is en ons gelukkig maakt.

Stem vanaf vrijdag op het Beste Spirituele Boek van 2015

Vanaf vrijdag 9 januari kun je, als onderdeel van de Maand van de Spiritualiteit, tevens je stem uitbrengen op jouw favoriete spirituele boek. Er zullen morgen 5 nominaties bekend worden gemaakt waar je op kunt stemmen, aan het einde van de Maand zal het Beste Spirituele Boek van 2015 bekend worden gemaakt.

Hoe houd jij jouw lichaam gelukkig?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *