Mabon, de herfstequinox

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mabon is het herfstfeest dat heksen en andere Moderne Heidenen rond deze tijd vieren. Het is het tweede oogstfeest na Lughnasadh en voor Samhain, ook wel Halloween genoemd. Het wordt gevierd rond 21 september en is het laatste feest in het wiel van het jaar, dat met Samhain weer opnieuw begint.

De herfstequinox

Een equinox is het tijdstip waarop de zon loodrecht boven de evenaar staat, of anders bekeken, als de zon in één van de snijpunten van de ecliptica en hemelequator staat. Een ander woord voor equinox is dag- of nachtevening. Bij de equinox is de lengte van dag en nacht overal op aarde ruwweg gelijk en komt de zon precies in het oosten op. Een uitzondering hierop zijn de Noord- en Zuidpool. Daar komt de zon op bij de ene equinox en gaat hij onder bij de andere equinox. Er vindt op aarde twee keer per jaar een equinox plaats, namelijk op of rond 20 maart en op of rond 23 september.

Die laatste is de herfstequinox, die we Mabon noemen. De zon komt op deze dag precies op in het oosten op en gaat exact in het westen weer onder. Na deze sabbat zal de zon steeds meer zuidelijk opkomen en ondergaan tot Yule, wanneer de kortste dag weer is aangebroken.

Thema’s van Mabon

Tijdens Mabon zeggen we dank voor de oogsten (granen, zaden, noten en bessen) die zijn binnen gehaald. Het is een dankfeest, een tijd van afronding en een tijd om te kijken naar wat we hebben geoogst. Want de oogsten die we vierden met Lughnassadh zijn nu afgerond.
Vanaf het moment van de herfstequinox neemt de kracht van de zon af tot het moment van de winterzonnewende in december (Yule). De natuur trekt zich terug en neemt haar welverdiende rust. We gaan nu naar donkere tijden toe, naar een periode van nadenken en bezinnen en van dankbaarheid.

Herfstvieringen

In vele culturen werd en wordt de herfst gevierd, al dan niet door middel van een ritueel. Echter, in tegenstelling tot vele andere gebruiken en feesten die in de (Moderne) Hekserij voorkomen, lijkt het erop dat de Kelten nooit een Herfstequinox hebben gekend. Hoogstwaarschijnlijk zagen zij Lughnasadh als het herfstfeest. Er vonden vroeger wel feesten plaats rond de herfstequinox, maar hier werd nooit veel waarde aan gehecht. Deze feesten werden niet zo groots gevierd als midzomer, Beltane of Samhain.

Vier jij de herfst?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *