Maretak, een magische plant

maretak-een-magische-plantIn de wintertijd kan men in menig huiskamer de maretakversiering vinden. Maretak (Viscus album) staat ook wel bekend onder haar Engelse naam ‘mistletoe’. In ons land is de maretak, met uitzondering van Limburg, vrij zeldzaam…

Maretak is een mooie groene plant met groengele bloemen en witte besjes. De maretak is een halfparasiet en dit betekent dat de plant zijn eigen bladgroen vormt, maar dat hij te vinden is op andere bomen en struiken, zoals populieren, lindebomen en fruitbomen

Geneeskracht?

In de Keltische taal zou maretak ‘allen genezend’ betekenen, wat er dus op wijst dat de plant veel ziekten geneest. Waarschijnlijk had dit echter vooral een betekenis in de magie, aangezien de plant niet kan worden ingenomen. Maretak is namelijk in zijn geheel, en met name de bessen, giftig. Als men de plant toch eet kan dit leiden tot hepatitis, lage bloeddruk, een beroerte en uiteindelijk zelfs tot een coma of de dood (door ademstilstand).

Hoewel de plant dus niet geschikt is voor zelfmedicatie (let op: niet innemen!), wordt maretak in de volksgeneeskunde aanbevolen voor heel wat aandoeningen, waaronder: hoofdpijn, duizeligheid, diarree, krampen, het uitblijven van menstruatie, kinkhoest en astma. Tevens wordt maretak gebruikt bij poliartritus, epilepsie en koude voeten en het zorgt voor daling van de bloeddruk en versterking van de hartspier. In de antroposofische geneeskunde wordt een preparaat, bereid uit de gefermenteerde plantensappen van de maretak, gebruikt bij therapieën tegen kanker. Een onbekende stof in de plant zou tumorremende eigenschappen bezitten.

De vele namen van maretak

Voor de Kelten en de Germanen had de maretak een zeer grote magische betekenis. Een maretak die op een eik groeide was volgens hen heilig, dit is ook een zeer zeldzaam verschijnsel.

Anderen namen die duiden op de magische betekenis van deze plant zijn de Engelse volksnamen Witches Broom, Devil’s Fuge, Holy Wood, de nederlandse volksnamen Heksennest, Duivels Gras, en het duitse Hexenbesen en Hexenpest.

Magisch werk met maretak

Maretak correspondeert met de zon en het element lucht. In rituelen en magisch werk kan de plant worden gebruik voor bescherming, liefde, vruchtbaarheid, gezondheid en exorcisme. Vooral voor de beschermende krachten tegen bliksem, ziekte en ongeluk wordt de plant gebruikt. Hiervoor worden de bladeren en de bessen gebruikt.

Maretak werd ook wel gedragen om geluk aan te trekken tijdens het jagen en vrouwen kunnen het dragen wanneer ze zwanger willen worden. Om te zorgen voor een rustige slaap en mooie dromen wordt maretak neergelegd naast de deur van de slaapkamer of naast het hoofdkussen.

Maretak en de liefde

Een van de meest bekende gebruiken met maretak is het kussen van een geliefde onder een bosje van de plant (meestal bovenaan de deurpost gehangen rond de kerstdagen en midwinter). Wanneer men dat zou doen, zou het koppel altijd verliefd blijven. Magie?

Hoe goed ken jij de maretak?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *