Marjo is het nieuwste redactielid van Spiritueelinfo.nl

NIEUW BIJ DE REDACTIE

We hebben er een nieuw redactielid bij! Marjo zal vanaf nu gaan zorgen voor nieuwe inspirerende artikelen op Spiritueelinfo.nl. In dit artikel stelt ze zich aan je voor!

Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?

“Mijn naam is Marjo van Leeuwen en ben 59 jaar, getrouwd en de trotste oma van 2 kleinzoons en 1 kleindochter. Ik ben orthomoleculair voedings- en supplementen therapeute (bekijk hier mijn website) en daarnaast werk ik ook nog enkele dagen in de week op een grote MBO school in Utrecht. We hebben een huis in Nieuwegein, maar mijn man is hartpatiënt en woont, samen met de 3 honden, in ons chalet in Buurse bij Enschede. Hierdoor ben ik maar 3 dagen in ons huis en de rest van de week ben ik in ons paradijs op aarde in het oosten van het land. We kijken op het natuurgebied ‘De witte veen’, de hertjes lopen hier vlak voor de tuin en naast ons is het bos.

Vanaf dat ik heel klein was reageer ik anders op situaties en belevingen; volgens mijn moeder was ik een moeilijk kind. Maar zo’n 15 jaar geleden ben ik erachter gekomen dat ik helemaal niet moeilijk was, maar hooggevoelig ben (HSP, Highly Sensitive Person). Hierdoor neem je de omgeving gedetailleerder, subtieler maar vooral intenser waar. De prikkels van buitenaf geven mij vaak een onbehagelijk gevoel. Zo kan ik nog veel meer benoemen, maar dat is voor deze kennismaking met mij iets teveel. Binnenkort zal ik hierover een artikel schrijven!”

Wat houdt je nog meer bezig?

“Vooral met mindfulness heb ik een klik. Mindfulness betekent ‘in het moment leven‘. Je bewust worden van de dingen om je heen, en hebt direct contact met je zintuigen en je lichaam. Je luistert naar signalen om je heen.

We leven vaak op de automatische piloot, dat overkomt mij nog steeds weleens. Je loopt op het strand en je gedachten zijn op je werk of bij die ruzie die je hebt gehad met een dierbare. Je kijkt niet naar de golven en wat het water met het zand doet. Het geluid van de vogels en de mensen om je heen. Vooral in drukke periodes moet ik mijzelf terugfluiten. Het gaat niet vanzelf om in het hier en nu te leven. Mindfulness is een vaardigheid en kan je op ieder moment van de dag toepassen, bij alles wat je doet. Het kan je dag en de belevenis op slag veranderen. In de gezondheidszorg zijn ze er ook achter gekomen dat Mindfulness veel voor een patiënt kan doen. Zo hebben vooral chronische maar ook ongeneeslijk zieken er heel veel baat bij. Veel ziekenhuizen en zorgverzekeringen bieden nu cursussen aan. Er is zelfs een zorgverzekering (VGZ) die er een app voor heeft ontwikkeld.”

Wat betekent spiritualiteit voor jou?

“Het zal zo’n 15 jaar geleden zijn dat ik door trieste omstandigheden in aanraking kwam met ‘lichaamswerk’ en ‘mindfulness’. Mijn leven stond op zijn kop, ik was ernstig ziek, moest bestraald worden en de gebruikelijke kuren. Dus jullie snappen wel dat dit met heel veel ellende gepaard ging. Mijn huwelijk ging hieraan kapot, mijn man kon er niet mee omgaan en ging naar een ander. Het was algehele ellende rondom mij.

Maar het was ook een keerpunt. In die nare periode ben ik enkele maanden opgenomen geweest, omdat ik het leven even niet aankon. Hier werden op een hele andere wijze de problemen aangepakt dan in de medische wereld. Je werd hier niet met bakken antidepressiva of slaapmiddelen tot rust gebracht. Ik heb daar mijn leven teruggekregen, hier heb ik geleerd om te mediteren en in het hier en nu te leven. Door lichaamswerk werd ik bewust van je de samenhang van je lichaam, het denken en voelen. Het pantser werd afgegooid en de emoties en spanningen begonnen naar boven te borrelen. Door de ervaringen in die periode ben ik mij bewust geworden dat er zoveel meer is. Sinds die periode heb ik eigenlijk, op een korte periode na, elke dag gemediteerd. In die vergeten periode steeg mijn bloeddruk, ik was gestrest en het leven verloor zijn glans. Toen ik weer met Mindfulness begon was mijn bloeddruk binnen enkele weken weer normaal.”

Wat is je favoriete uitspraak?

“Het geheim van gezondheid voor zowel lichaam als geest is niet treuren om het verleden, geen zorgen maken over de toekomst en niet vooruitlopen op problemen, maar om wijs en eerlijk in het moment te leven”

Deze uitspraak is van Boeddha (563-483 v Chr.). Hij wist toen al dat macht corrupt maakt. De religie die rondom hem ontstond was vrij van dogma’s. Door zijn toewijding verwierf hij wijsheid en puurheid van geest. Hierdoor werd hij een voorbeeld voor iedereen die hem volgden. Hij bewees dat het goddelijke binnen ieder mens aanwezig is.

Wie of wat geeft jou inspiratie?

De wereld om ons heen is één en al inspiratie! Alles en iedereen heeft een doel in dit leven. Vaak zijn er momenten waar je stil van wordt. Zoals vandaag: ik kwam na 3 dagen werken weer bij ons chalet in het oosten van het land aan. Daar in de tuin schitterde een mooie bloem, met waterdruppels op de bloemblaadjes, de zon scheen even tussen de wolken in de waterdruppels. Zo snel als ik kon heb ik een foto gemaakt, maar helaas… de zon was alweer weg.

Maar ook de studenten op mijn werk inspireren mij. Door hun jeugd, hun open blik naar de toekomst. Ik blijf jong van geest door met hen te praten, hen te zien worstelen om volwassen te worden. Maar ook hun verliefdheid en hun wijsheid die ze al bij zich hebben, al komt het er nog niet helemaal uit. Het is zo mooi om te zien als ze net na de middelbare school bij ons komen als echte pubers en dan na 3 of 4 jaar met een diploma als jong volwassenen de wijde wereld in te trekken.”

Mijn motto is dan ook:

“Heb het leven lief”

Hoe heb je Spiritueelinfo.nl leren kennen?

“Layla (de bedenker van Spiritueelinfo.nl) is met een doel op mijn pad gekomen via Miss Natural. Op deze site schrijf ik samen met collega’s artikelen over een gezondere levensstijl.”

Waar ga ik over schrijven op Spiritueelinfo.nl?

“De onderwerpen waarover ik voor Spiritueelinfo.nl wil gaan schrijven zijn niet echt te benoemen. Zo zal ik artikelen schrijven over mindfulness, maar ook over HSP, en andere uiteenlopende onderwerpen. Er zijn in het dagelijks leven vaak momenten die ik vast wil leggen en daar zal ik dan een artikel over schrijven om jullie daar deelgenoot van te maken.”

Marjo leest graag je reactie onder dit artikel!

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *