De spirituele betekenis van dieren

de-spirituele-betekenis-van-dierenSoms heb je van die dagen dat je steeds hetzelfde dier tegenkomt op je pad, of er over droomt. Dan kan het zijn dat dat dier je iets te vertellen heeft. Elk dier heeft namelijk een spirituele betekenis. Ze symboliseren de dierlijke kant van onze persoonlijkheid. Wil je weten wat de spirituele betekenis van jouw totemdier is? Ik zal een aantal dieren voor je uitlichten.

Hoe weet je of een dier jou iets te vertellen heeft?

Het kan zijn dat je hebt gedroomd over een bepaald dier, of dat je jouw totemdier bent tegengekomen. Dit laatste kan onder meer gebeuren in een geleide meditatie of trancereis. Ook kan het zijn dat je een bepaald dier blijft tegenkomen of je opvalt, bijvoorbeeld door zijn afwijkende gedrag. Het komt er op neer dat je moet vertrouwen op je gevoel, of zo’n dier je iets te vertellen heeft.

Wanneer je denkt dat een dier je iets wil duidelijk maken, kun je kijken naar de eigenschappen van het dier, of deze opzoeken in een lijst van de spirituele betekenis van dieren. Deze betekenis kan je helpen bij de situatie waar je je op dat moment in bevindt, of je iets vertellen over wie jij bent.

De spirituele betekenis van dieren

Hieronder vind je een lijst met dieren en hun spirituele betekenis, in alfabetische volgorde. Ben je vooral geinteresseerd in de spirituele betekenis van vogels, less dat ook het artikel ‘Welke boodschap hebben vogels voor jou?‘.

Adelaar

Zoals elke vogel staat ook de adelaar voor vrijheid. De Adelaar symboliseert ook de kracht en scherpte van de geest en staat voor inzicht en overzicht.

Bij

De bij heeft een spirituele connectie met de Godin Diana. Ze staat voor vrouwelijke strijdkracht (met name de bijenkoningin), samenwerking, communicatie (ook met overledenen), reïncarnatie, toekomstvoorspelling, vruchtbaarheid en levensnectar.

Duif

De duif brengt vrede en liefde, en is begripvol en zachtaardig. Ze staat voor veiligheid, vruchtbaarheid, archetypische energieen en liefde voor huis en haard. Duiven wordenook wel gezien als een Spirituele boodschapper.

Eend

De eend staat voor bescherming, moederschap, gratie en troost.

Eekhoorn

De eekhoorn geeft vaak aan dat het tijd is om rust te nemen. Ook staat de eekhoorn voor onderzoekend, activiteit en voorbereid zijn, en balans in geven en nemen. De eekhoorn is veranderlijk en vermijd gevaar.

Ekster

De ekster is nieuwsgierig, intelligent, sociaal en menslievend, maar ook speels, waakzaam, sluw en brutaal. Hij staat voor occulte kennis, poort naar nieuwe dimensies en wilskracht.

Gans

De gans is een voel uit sprookjes, die staat voor vruchtbaarheid en trouw. Ook is de gans een symbool voor oneindigheid en voor kennis.

Kat

De kat staat voor nieuwsgierigheid, mysterie, magie en onafhankelijkheid.Van oudsher komt de kat voor in legendes en sprookjes, als dienaar van God(inn)en en heksen.

Kikker

De Kikker staat voor geboorte en wedergeboorte, en voor de magie tussen land en water. Transformatie en emoties zijn tevens belangrijke thema’s van de kikker.

Konijn

Konijnen symboliseren vruchtbaarheid, seksualiteit, huiselijkheid en vluchtigheid. Dit dier is bovendien snel in haar denken en beweegt door angsten.

Meeuw

De meeuw is, net als de duif, een spirituele boodschapper. Deze vogel staat voor vrijheid, communicatie, verantwoordelijkheid, vriendschap en overzicht.

Merel

Lees hier een artikel over de spirituele boodschap van de Merel.

Mier

De Mier is geduldig, ijverige en een harde werker. Hij staat ook voor orde, discipline, samenwerken en verantwoordelijkheid.

Muis

De Muis is verlegen, nieuwsgierig en heeft aandacht voor detail. Ook staat ze voor stilte en kan ze aangeven dat het tijd is om een klein stapje terug te doen en even naar binnen te keren.

Pauw

De pauw is een trotse vogel, een versierder. Ze staat voor schoonheid, trots, wederopstanding en wijze visie (oplettendheid).

Raaf

De raaf is een boodschapper en staat voor gedaanteverwisseling, zelfreflectie, verandering in het bewustzijn, connectie met voorouders en het vermogen om licht in de duisternis te zien.

Ree

Een ree is zachtaardig, vrijgevig en kan goed luisteren, ze heeft gratie en waardering voor de schoonheid van balans en heeft de kennis om te overleven. Ook staat de ree voor de mystiek van de natuur onschuld en de lokroep van nieuwe avonturen.

Reiger

De reiger staat voor zelfvertrouwen, trots en onafhankelijkheid.

Slang

De slang is het symbool voor wijsheid, levenskracht, wedergeboorte en initiatie. Ook staat het dier voor genezing/ healing en medische zaken.

Uil

De uit staat voor oude en stille wijsheid, geheimhouding/ mysterie, (maan)magie en vrijheid. Ook genezing en kunnen zien in het donker (verder kijken) zijn thema’s die bij de uil horen.

Vleermuis

De Vleermuis staat voor (dood en) wedergeboorte, vorige levens, vernieuwende ideeën, transitie, initiatie. Bij de oude Chinezen werd de vleermuis gezien als symbool voor geluk en hoge ouderdom.

Vlinder

Net als vogels zijn vlinders boodschappers van boven. De vlinder bezit de kracht van een wervelwind. Het diertje staat voor reïncarnatie, transformatie, schoonheid, vreugde en vrijheid. De vlinder vertelt je dat je kunt zijn wie je wilt zijn.

Vos

De vos is sluw, moedig, snel, zachtaardig en observerend. Het dier staat voor vrouwelijke magie, metamorfose en camouflage.

Worm

De worm is de schoonmaker (van de aarde) en heeft het vermogen om zich uit vervelende situaties te wringen.

Zeehond

De zeehond staat voor bescherming tijdens veranderingen, creativiteit en lucide dromen.

Zwaan

De zwaan staat voor sprookjes, spiritualiteit en dromen, en ook voor de bewustwording van ware schoonheid.

Welk dier kom jij regelmatig tegen op je pad?

18 antwoorden
 1. Es Kruyze
  Es Kruyze zegt:

  Hallo, ik ben op zoek welke betekenis de leeuw voor mij heeft. De laatste tijd valt me op dat de leeuw op verschillende manieren mijn levenspad kruist. Te opvallend dat het zonder betekenis is… Weet jij wat dit zou kunnen betekenen? (het vreemde is trouwens dat ik (nog) niet over een leeuw heb gedroomd, terwijl mijn dromen mij prachtige boodschappen geven. Hoop op een reactie, met hartelijke groet,
  Es

  Beantwoorden
 2. Jess
  Jess zegt:

  Ik heb nu in een twee maanden tijd 3 a 4 keer dode vlinders gevonden. Elke keer vindt ik ze recht voor mijn voeten en ga ik er net niet op staan. Nu net weer gebeurt en ben ik wel benieuwd naar een misschien achterliggende gedachten.

  Beantwoorden
 3. Clover Jean Entertainment
  Clover Jean Entertainment zegt:

  Hi Layla, Wat een leuke website en bedankt voor de overzichtelijke info. Als professionele zangeres blijf ik mij ontwikkelen. De laatste tijd ben ik 1 of 2 witte vlinders tegengekomen. Ze vliegen altijd snel voorbij dan landen ze stiekem vlak in de buurt. Wat betekent de kleur van de vlinders?

  Beantwoorden
 4. Wendy
  Wendy zegt:

  Ik kom laatste paar weken overal de uil tegen (in plaatjes, boeken, shirts en haakwerken). Ik ga a.s vrijdag in therapie en zie er nogal tegenop. Maar ik snap wel wat de uil bedoeld. ook zie ik regelmatig reigers. ik vind ze erg boeiend. kan er ook letterlijk uren naar staren. Wordt rustig van ze.

  Beantwoorden
 5. Chantal
  Chantal zegt:

  Ik droomde pas dat ik een hele grote dode via had gevangen,
  En pas ik liep door het bos en er waren alleen maar dode of kapotte bomen.. Wel kwam ik 3 mooie Herten tegen

  Alles staat met elkaar i’m verbinding maar vind dit wel een moeilijk verhaal

  Beantwoorden
 6. Sanne
  Sanne zegt:

  ik heb altijd wat met vlinders..In mijn oude woning heb ik maand een vlinder in mijn woning gehad..tot ik erna keek en vloog die naar buiten..en de zelfde kleur vlinder landen op me hand..En laaste tijd vliegen elke dag vlinders in mijn tuin..zijn meestal de zelfde kleuren..Ik kan zo vlinders aan raken zonder dag ze weg vliegen meteen heel raar?mvg Sanne

  Beantwoorden
 7. Sanne f
  Sanne f zegt:

  Voor mijn gevoel heb ik altijd wat met vlinders gehad..In me pubertijd vlinder Tatoo gezet omdat ik zo mooi vind.Paar jaar geleden had ik ongeveer een maand een vlinder op zolder deur zitten..en erna keer vlinder op me hand wilde zitten..ik heb 2verschillende vlinders in de tuin wit en zwarte pauze oog ..Ze vliegen niet echt bij me weg..ik kan ze aanraken..Heel raar lijk wel of ik band met hun heb:)

  Beantwoorden
 8. l v doorn
  l v doorn zegt:

  Ik kom al maanden (aleen als ik met mijn oudste dochter ben) een mooie vlinder tegen steeds op de zelfde plek vliegt hij/zij ons voorbij en gaat midden op de weg zitten wat zou dit kunnen betekenen?

  Beantwoorden
 9. Roba verspoor
  Roba verspoor zegt:

  Hoi ik heb een vraag wat is de betekenis als er een koolmees tegen je raam aan vliegt.
  Ik ben net in een serieus gesprek met mijn partner en in eens vliegt er een koolmees tegen het raam en we hebben ik heb zijn laatste adem gezien en daarna was die dood.we hebben hem in een bakje met munt gelegd omdat we hoopte dat die tot leven kwam.

  Beantwoorden
 10. Conny
  Conny zegt:

  Ik zit in een nieuwe fase van mijn leven ivm echtscheiding en sinds 1 maand Zijn er al 2 keer een vogel tegen mijn raam gevlogen en vond ik dood. 1 keer een aangevreten vigel dood in mijn tuin en net vloog er weer een merel tegen het raam en zit half dood in mijn tuin.
  Dit betreft op 2 locaties ,2 verschillende huizen. Mijn oude wat te koop staat en mijn nieuwe.
  Wat betekend dat? Eerder nooit last van gehad.
  Groetjes Conny

  Beantwoorden
 11. Deuntje
  Deuntje zegt:

  Elke dag heb ik te maken met kikkers..
  Mensen die er wat over zeggen.
  Of ik zie een afbeelding van een kikker.
  Of het woord kikker dat ik zie.

  Elke dag iets. Soms wel 2 of 3 keer op een dag.

  Ik ben radeloos wat het kan betekenen voor mij.
  Kan iemand mij er verder mee helpen ??

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *