Train jezelf in loslaten!

train-jezelf-loslaten

Regelmatig krijg ik de vraag: loslaten, hoe doe je dat? Ik moet bekennen: makkelijk is het niet. Het is niet iets wat je in één keer zomaar kunt, maar je kunt jezelf er wel in trainen. Zo doe je dat!

Wat is loslaten?

Loslaten is een breed begrip.Het klinkt zo makkelijk, maar is dat het eigenlijk wel? Het ligt er eigenlijk aan wat je wilt loslaten…

Voor veel mensen geldt dat ze moeite krijgen met het loslaten van bepaalde zaken naarmate ze ouder worden. En dat is niet zo vreemd, want in al je levensjaren bouw je ook een hoop ‘bagage’ op. Hiermee bedoel ik dat je emoties en herinneringen aan emoties bij je blijft dragen, maar ook dat je in al je levenservaring een bepaalde gedachtevorm creëert, waar je soms moeilijk van af komt. Een bepaalde irritatie naar iets of iemand is wellicht geheel onterecht, maar je voelt het toch zo door jouw bagage. Oftewel: door wat jij in het verleden hebt ervaren of aangeleerd hebt.

Hoe laat je los?

Het is niet makkelijk om in één keer van die irritaties of andere emoties af te komen, wanneer dat eenmaal in je zit. Doordat je deze al meerdere keren ervaren hebt zijn ze waarschijnlijk ook nog eens sterker geworden met de jaren.

Ik denk dat je jezelf kunt trainen in het loslaten. Je hebt jezelf immers ook al die jaren (onbewust) getraind in het opbouwen van negatieve emoties. Nu ga je dat omkeren!

Train jezelf in loslaten

Begin met het loslaten van kleine dingen: probeer het leven luchtig te houden. Wanneer je dat lang genoeg bewust doet, moet dat uiteindelijk vanzelf gaan. Net als die irritaties die je niet altijd in de hand hebt. Over het algemeen zou het ongeveer drie weken moeten duren voordat je gewend bent aan een nieuwe gewoonte; probeer het dus minstens drie weken.

In die drie weken (en erna) is het ook zaak om jezelf zoveel mogelijk rust te gunnen: ga mediteren, wandelen, sporten, en neem afstand als je denkt dat iets je te veel wordt. Rust is heel belangrijk om zaken in een ander perspectief te kunnen zien.

Daarnaast is het goed om jezelf eens onder de loep te nemen en je af te vragen: waar komen deze negatieve emoties en gedachten vandaan, waarom kan ik juist dit niet loslaten? Tips hiervoor vind je in dit artikel. Dit kan best pijnlijk zijn, maar wanneer je deze pijn toelaat begint je verwerkingsproces en maak je ruimte voor nieuwe, positieve gedachten en emoties.

Meditatie om oude emoties los te laten

Voor mij helpt mediteren in het proces van loslaten. Door circa 5 minuten per dag even te mediteren en zo mijn gedachten los te laten kom ik al een heel eind. Ik merk het ook meteen wanneer ik dit een aantal dagen niet heb gedaan.

Om je specifiek te richten op een bepaald stuk waar je last van hebt, kun je ook een geleide visualisatie of meditatie volgen. De meditatie hieronder, die je kan helpen om oude vastzittende emoties los te laten, is daar een goed voorbeeld van.

Boeken over loslaten

Er zijn verschillende boeken verkrijgbaar die je kunnen helpen om te leren loslaten. Enkele tips:

Vind jij het moeilijk om los te laten?

Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *