Vier jij dit weekend midzomer?

vier-jij-dit-weekend-midzomer

Midzomer, de zomerzonnewende, het hoogtepunt van de zomer, de langste dag van het jaar… 21 juni is het zover! Dit heidense feest wordt nog altijd door velen over de hele wereld gevierd, ook in ons land. Vier jij ook midzomer?

Magische midzomernacht

De viering van midzomernacht werd in vroegere tijden gelinkt aan de zomerzonnewende. De mensen geloofden dat planten op midzomer geneeskrachtige en magische krachten hebben en hiervoor plukten ze op deze nacht. Vreugdevuren werden ontstoken om zich te beschermen tegen de duistere krachten waarvan werd geloofd dat ze vrij spel hadden vanaf het moment waarop het aantal uren daglicht opnieuw afnam. Oorspronkelijk werd Midzomer gevierd op 24 juni, drie dagen na de zonnewende. Tegenwoordig viert met veelal op 21 juni de zonnewende en midzomer samen.

Midzomervieringen over de hele wereld

Midzomer, ook wel Litha genoemd, wordt vooral gevierd in Germaanse landen waar het voortkomt uit het Germaanse heidendom. In Nederland wordt het niet heel groots gevierd, maar er zijn verschillende groeperingen die midzomervieringen organiseren. Bijvoorbeeld met een ritueel, een kruidenwandeling, of een drumcirkel.
In Zweden, Finland en Estland echter, wordt midzomeravond beschouwd als het grootste feest van het jaar. In Engeland is er elk jaar een grote opkomst te zien bij de paganistische midzomerviering in Stonehenge en ook in de heuvels van Cornwall wordt midzomer gevierd, met het aansteken van vreugdevuren en festiviteiten met veel eten en drinken. In Ierland wordt de avond van 23 juni Bonfire Night genoemd, ‘nacht van de vreugdevuren’. In veel steden vinden er het weekend voor of op midzomer concerten plaats en wordt vuurwerk afgestoken. Op het platteland worden op de heuveltoppen vreugdevuren ontstoken.
Ook in de Verenigde Staten kent men het midzomerfeest. In het hele land zijn er op en rond 21 juni festiviteiten. Veruit het grootste evenement vindt plaats in New York, met de NYC Midsummer viering in Battery Park.

Wat doe jij met midzomer?

In het hele land worden door verschillende organisaties en groeperingen midzomervieringen georganiseerd. Zelf ga ik het laatste weekend van juni met een hoop gelijkgestemden kamperen en midzomer vieren aan de hand van onder meer een mooi ritueel. En vanavond ga ik naar een midzomerviering met drumcirkel in Maassluis, georganiseerd door Blauwe Veer. Hoe vier jij midzomer?

(Tip: bekijk de evenementenkalender op Spiritueelinfo.nl voor een midzomerviering bij jou in de buurt)

Hoe vier jij midzomer?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *