Wat betekent Vrijdag de Dertiende voor jou?

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHet is bijna vrijdag de dertiende. Eng? Bijgeloof? Of juist een geluksdag? De een gelooft er wel in, de ander niet. De meeste mensen echter vooral als er ook daadwerkelijk iets ‘ongelukkigs’ gebeurt op deze dag. Het geloof in Vrijdag de dertiende als een ongeluksdag is al heel oud. Waar komt dit volksgeloof eigenlijk vandaan?

De kruisiging van Jezus

Een van de verklaringen is dat vrijdag de dag is waarop Jezus werd gekruisigd; geen al te gelukkige dag dus. En dit ongeluk wordt dan nog eens versterkt doordat het samenvalt met het getal 13, wat altijd al een ongeluksgetal is geweest. Dit zou bij deze verklaring te maken kunnen hebben met het aantal aanwezigen bij het Laatste Avondmaal.

Andere verklaringen voor ongeluksdag vrijdag de dertiende

Een andere verklaring voor deze ongeluksdag is afgeleid van een Noorse sage over de kwaadaardige god Loki die als niet-uitgenodigde, dertiende gast, op het feest komt en de aarde in rouw dompelt.

En dan is er nog de theorie dat het geloof in vrijdag de dertiende als ongelukkige dag is afgeleid van vrijdag 13 oktober 1307. Op deze dag werden in Frankrijk alle Tempeliers op bevel van Philips de Schone werden gearresteerd, op grond van valse beschuldigingen.

Vrijdag de Dertiende anno nu

Iedere maand die begint met een zondag heeft een vrijdag de dertiende. Dit jaar zijn dat er twee: deze week in september, en in december.

Vrijdag de dertiende staat tegenwoordig voor mensen gelijk aan bijgeloof. De meeste mensen nemen deze dag niet meer zo serieus als vroeger. Alhoewel.. een zwarte kat mijden of niet onder een ladder doorlopen op deze dag lijkt misschien onzin, maar velen houden zich er toch maar aan, ‘voor de zekerheid’.

Dinsdag de dertiende en vrijdag de zeventiende

Overigens wordt in Griekenland, Spanje en Latijns-Amerikaanse landen dinsdag de dertiende als ongeluksdag gezien. In Italië is vrijdag de zeventiende juist weer een ongeluksdag.
Dertien is dan ook niet voor iedereen een ongeluksgetal. Zo kijken veel moderne heidenen anders naar dit getal en voor de Maya’s was het getal dertien heilig.

Ongeluk vermijden

Het schijnt dat er op vrijdag de dertiende ook meer dan de helft minder huwelijken wordt afgesloten dan op een normale vrijdag. Tja, je weet maar nooit natuurlijk! Anderen vermijden ladders of zwarte katten, of blijven zelfs de hele dag in bed om ongeluk te voorkomen.

Het gaat vooral om de combinatie van de vrijdag en het getal 13. De losstaande vrijdag wordt over het algemeen niet als ongelukkig beschouwd. Het getal 13 echter wel. Zo zijn er in veel landen gebouwen zonder dertiende verdieping, en ook operatiekamer nummer 13 ontbreekt vaak. In de Italiaanse lotto komt het getal 13 ook niet voor en in Franse restaurants kun je een zogenaamde veertiende man/vrouw inhuren, zodat je niet met 13 personen aan tafel hoeft te zitten!

Wat betekent Vrijdag de dertiende voor jou?

Geld verdienen voor vrouwen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *