Wat heb jij geleerd in 2013? Een terugblik

wat-heb-jij-geleerd-in-2013-een-terugblik2013 was een erg bewogen jaar voor mij. En hoewel het soms niet altijd even positief voelde, was de uitkomst altijd positief. Ik kijk deze laatste dagen in december dan ook met een glimlach terug naar het afgelopen jaar, waarin ik heel veel geleerd heb. Kijk je mee?

Wijze lessen

Wat heb ik veel geleerd in 2013! Over mijzelf, maar ook over de mensen in mijn omgeving en over het leven zoals ik dat zie en wil zien. Normaal gesproken kijk ik rond Halloween/ Samhain (het Keltische nieuwjaar) terug op het jaar ervoor, maar dit jaar zat ik toen nog veel te veel in mijn hoofd. Bovendien heb ik na deze datum nog heel veel lessen mogen leren, mede door de lancering van deze site! Daarom een terugblik op 2013.

Alleen zijn is niet eenzaam

Ik begon 2013 single. Het was voor het eerst dat ik oud-en-nieuw echt ‘alleen’ vierde, al was ik in het bijzijn van veel dierbare vrienden. Dat was heel dubbel voor mij: ik voelde me een beetje eenzaam, maar tegelijkertijd vond ik het ook een hele overwinning. De tijd ervoor had ik al gemerkt dat alleen zijn niet hetzelfde is als eenzaam zijn. Sterker nog, ik had ontdekt dat ik het heel erg nodig had om alleen te zijn! Zodat ik kon leren om voor mezelf te denken, mijn eigen gevoelens te herkennen en te doen waar mijn hart ligt. Ook later in het jaar kwam ik hier steeds vaker achter.

Independent woman

In maart 2013 heb ik voor het eerst een vriendin die in Madrid woont opgezocht. Wat een overwinning was het voor mij om de beslissing te nemen en zelf de tickets te kopen, en nog meer om er vervolgens in mijn eentje naartoe te vliegen. Je moet begrijpen dat ik eigenlijk altijd een relatie heb gehad, ik voelde me echt een ‘independent woman’ op het moment dat ik in het vliegtuig stapte.

Vriendschap

Die paar dagen Madrid bleken nog veel meer voor mij in petto te hebben. De eerste dag hoorde ik dat mijn oude tarotlerares was overleden aan kanker. Een vrouw die zoveel voor mij heeft betekend, dat ging niet zomaar stilletjes aan mij voorbij. Mijn vriendin uit Madrid heeft haar nooit gekend, maar ze luisterde wel naar mijn verhalen, toonde oprecht begrip en samen hebben we tijdens een kaartlegging het glas geheven op de tarotlerares. Echte vriendschap, wat was het fijn om daar ook bij stil te staan!

In 2013 heb ik overigens ook nieuwe vrienden leren kennen en oude vriendschappen zijn hechter geworden. Vooral de laatste maanden leerde ik hoeveel ik het nodig kan hebben om mensen om me heen te hebben die om me geven, maar ook om anderen te laten weten dat ik om hen geef.

Een echt gezin

In mei 2013 kreeg ik een relatie. En niet zomaar een, maar met de vader van mijn zoon na al meer dan twee jaar uit elkaar te zijn geweest. Opeens was ‘het’ er weer. Voor mij dan, voor hem bleek het er altijd al te zijn geweest.

Toen onze relatie eindigde, zat mijn hoofd overvol en ik kon voor mijn gevoel niets anders dan ‘wegwezen’. Ik had rust nodig, moest met mezelf zijn. Ik kwam erachter dat het verbreken van mijn relatie nodig was geweest om tot mezelf te komen, maar ook dat dit niet betekende dat ik niet van deze man hield of dat ik helemaal geen relatie met hem wilde. Hij heeft letterlijk op mij gewacht, alsof hij wist dat ik bij hem hoorde. Vastbesloten om bij mezelf te blijven en om toch ook voor deze relatie te gaan, ben ik er weer in gestapt. Dat bleek best moeilijk, maar niet onmogelijk. En de liefde is er, evenals het gunnen van elkaars vrijheid om te blijven ontwikkelen.

Bovendien zijn we nu met z’n drietjes, meer dan ooit, een echt gezin. Dat merkte ik meer dan ooit toen we weer bij elkaar woonden en ik mijn vriend een knuffel gaf. Onze zoon zei: “Wacht op mij, ik wil er ook bij!” en kwam aangerend. Sindsdien knuffelen we regelmatig met z’n drieën, heerlijk!

Spirituele ontwikkeling

In juni 2013 ging Spiritueelinfo.nl online in de testfase, om op 1 november dit jaar officieel te worden gelanceerd. Heel spannend, want daarmee liet ik een tijdperk waarin ik blogde voor anderen achter en besloot ik een eigen weg in te gaan. Een beslissing waar ik lang geen spijt va heb. Want met dit nieuwe Online Spiritueel Magazine waarmee ik in eerste instantie anderen wilde informeren, inspireren en motiveren, kwamen ook voor mij nieuwe inzichten. Aan de hand van onderwerpen waarover ik schreef, maar ook door de nieuwe redactieleden die ik mocht verwelkomen. Stuk voor stuk prachtige mensen die allemaal iets moois hebben toe te voegen aan de site. In die paar maanden hebben ze zeker bijgedragen aan mijn spirituele ontwikkeling, en ik hoop ook aan die van jou!

Hoog Sensitief Persoon

Zo herontdekte ik iets wat ik vroeger al wist, maar door de jaren heen was vergeten of had weggestopt, aan de hand van een artikel van Jessica over Hooggevoelig zijn. Toen ik het artikel las voelde ik herkenning en erkenning tegelijkertijd en ik pakte meteen een boek uit mijn kast wat ik misschien wel tien jaar geleden had gekocht maar nooit had uitgelezen, over Hoog Sensitieve Personen. Tranen met tuiten heb ik gehuild van herkenning, ik was zo blij te lezen dat ik ‘normaal’ ben. Wat ik las verklaarde mijn emotionele achtbaan-gevoelens, het gevoel van ‘wegwezen hier’, irritaties om ‘niets’… En herkenning is nog maar het begin; ik mag er nu beetje bij beetje achter komen hoe ik wat ik allemaal voel in balans kan krijgen, en een positieve plaats mag geven. Fijn joh!

Hoe kijk jij terug op 2013?

Dit artikel gaat natuurlijk niet alleen maar over mijzelf. Ik hoop hiermee jou ook aan te sporen om bewust terug te kijken naar jouw 2013 en naar de lessen die jij hebt mogen leren in dit jaar. En wees vooral dankbaar en kijk hoe je ermee verder kunt in 2014!

Wat heb jij geleerd in 2013?

1 antwoord
 1. Jolanda van Laon
  Jolanda van Laon zegt:

  Zo veel herkenning. Ook voor mij was 2013 een rollercoaster. Nieuwe mensen leren kennen, mensen uit het verleden verloren. Mezelf beter leren kennen, voor het eerst alleen op vakantie. En ook de HSP ontdekking. Ik hoop je in de toekomst een keer te ontmoeten, misschien via de facebookgroep Den Haag/Rotterdam of prive.
  Alle geluk en goeds voor 2014!
  Liefs Jolanda

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *