Wat is reiki?

wat-is-reikiReiki is een zeer oude heelkunst, die door velen wordt vergeleken met magnetiseren. Veel mensen weten wel ongeveer wat magnetiseren is en de vergelijking hiermee is dan ook een goede manier om aan diegenen die nog nooit van Reiki gehoord hebben, uit te leggen wat het is. Want Reiki is, net als magnetiseren, te omschrijven als: helen met de handen. Toch is het niet helemaal hetzelfde. Ik zal proberen om zo duidelijk mogelijk antwoord te geven op de vraag: wat is Reiki?

Universele levensenergie

Reiki is een Japans woord en betekent Universele Levensenergie, een energie die stroomt door alles wat leeft en onuitputtelijk is. Ki betekent energie en Rei staat voor kosmos. Het is een natuurlijke geneeskracht die iedereen in zich heeft en door een Reiki-kanaal via de handen naar buiten kan stromen om jezelf of iemand anders te behandelen. Door middel van Reiki-initiaties kan dit kanaal, wat bij veel mensen in onze maatschappij gesloten is, opnieuw worden geopend.

Een Reiki-behandeling

Reiki is niet aan een religie gebonden. Iedereen die een Reiki-kanaal wil zijn kan dit worden. Mits je gezond van geest bent en je intenties goed zijn. Met Reiki kun je anderen behandelen, maar ook jezelf. Een Reiki-behandeling betekent heling op zowel lichamelijk, als geestelijk, als emotioneel niveau. En dit geldt voor zowel de ontvanger als de behandelaar. Reiki brengt lichaam en geest in balans en dat is iets waar veel mensen in de westerse wereld tegenwoordig behoefte aan hebben. Het heft blokkades in ons (energetisch) lichaam op, het bevordert zelfheling en zorgt voor evenwicht. Via de kruin stroomt de energie bij de ingewijde naar binnen om vervolgens via de handen weer naar buiten te stromen.

De graden

Er zijn over het algemeen drie Reiki-graden, waarin men kan worden ingewijd. De eerste graad bestaat uit vier inwijdingen of afstemmingen. Deze zorgen ervoor dat het Reiki-kanaal weer wordt geopend en de energie weer vrij kan stromen. Men leert anderen en zichzelf te behandelen, door middel van handoplegging. Hiervoor worden verschillende handposities aan de cursist geleerd en wordt er uitgelegd wat de mogelijkheden zijn voor het toepassen van Reiki. Tijdens de tweede graadscursus, die uit één initiatie bestaat, leert men drie symbolen waarmee men iemand op afstand kan behandelen (een mentale behandeling). Dit is mogelijk doordat deze symbolen tijd en ruimte overbruggen. Daarnaast zorgt de inwijding ervoor dat de Reiki nog beter gaat stromen bij de cursist. De derde graad, ook wel de meester- of de mastergraad genoemd, is bedoeld voor diegenen die zelf Reiki-cursussen willen geven. Bij sommige Reiki-centra is deze laatste graad opgesplitst in twee delen, 3A en 3B. Het eerste deel dient om de cursus extra Reikikracht te geven. Dit wordt daarom ook wel een initiatie tot meesterbehandelaar genoemd. Het tweede deel is de initiatie tot Reiki Master. De cursist leert hier de symbolen en methoden om zelf Reiki te onderwijzen.

Reiki en Usui

De Reiki-traditie is terug te vinden in 2500 jaar oude Sanskriet teksten, maar is in de negentiende eeuw herontdekt door een christelijke monnik, genaamd dr. Mikao Usui. Volgens de legende van Usui had de monnik eens een gesprek met een van zijn studenten, die hem vroeg of hij de bijbel letterlijk nam. Dr. Mikao Usui zei dat hij inderdaad in de woorden van de bijbel geloofde, ook al had hij zelf nog nooit zoiets meegemaakt als het genezen van de zieken en lopen over water op de manier waarop Jezus dat deed. De student zij dat hij meer nodig had dan blind geloof en het met zijn eigen ogen wilde aanschouwen. Naar aanleiding hiervan zegde dr. Usui zijn arbeidscontract op om vervolgens aan de universiteit van Chicago de christelijke geschriften te gaan bestuderen en zijn doctorsgraad in oude talen te behalen. Hij komt er echter nog niet achter wat het geheim van de genezingen van Jezus zijn, maar blijft verder zoeken. Dr. Usui komt erachter dat ook Boeddha deze gaven had en hij gaat weer terug naar Japan, waar hij verder gaat met zijn zoektocht. Uiteindelijk vind hij in een oude Sanskriet tekst de symbolen en beschrijvingen waarmee Boeddha zijn genezingen verrichte. Hiermee vond hij de kennis, maar nog niet de kracht om te genezen. Usui besluit om drie weken door te brengen op een heilige berg, vastend en mediterend. Om de dagen bij te houden legt hij eenentwintig steentjes neer, waarvan hij er elke dag een weghaalt. Pas in de nacht van de eenentwintigste dag gebeurt het: een fel licht vanuit de hemel komt op hem af en treft hem midden op zijn voorhoofd, op zijn derde oog. Hij raakt hierdoor in trance en in deze toestand ziet hij de symbolen die hij eerder in de Sanskriet teksten is tegengekomen. Dit is de sleutel voor de kunst van het genezen. Vol van energie komt Usui uit zijn tranceslaap en gaat weer op pad, de berg af. Tijdens zijn wandeltocht stoot hij zich aan zijn teen en wanneer hij zijn hand erop legt stopt het bloeden en gaat de pijn weg. Later stopt hij in een herberg waar hij de dochter van de waard spreekt die tandpijn heeft. Hij vraagt of hij haar wang aan mag raken en wanneer hij die doet wordt zowel de pijn als de zwelling minder. Ook verlicht hij bij terugkomst in het klooster de pijn van de abt, die met artritis op bed ligt. Hij besluit om een bedelaarswijk in Kyoto te bezoeken om daar de zieken te genezen. Echter, wanneer hij hier na zeven jaar terugkeert blijkt dat de bedelaars weer in dezelfde toestand verkeren als voor de reiki-behandelingen. Ze zeggen de voorkeur te geven aan hun oude leventje en tonen geen dankbaarheid tegenover het leven. Naar aanleiding hiervan stelt dr. Mikao Usui enkele leefregels op en begint hij les te geven in deze leefregels en in het genezen. Zo luidt in het kort de legende van de Usui Reiki-Methode of, zoals zij ook wel wordt genoemd, ‘The Usui System of Natural Healing’. Ben jij bekend met Reiki?

2 antwoorden
 1. jessica
  jessica zegt:

  leuke uitleg over reiki, ik ben zelf reiki mster.
  Elke dag in mijn praktijk kom ik bijzondere ervaringen tegen met deze methode en merk ik iedere keer hoe sterk het is!
  het gaat veel dipere en werkt op verschillende lagen van je ZIJN.
  daardoor ga je meer werken aan de achterliggende blokkades die aan een lacht gelinkt zijn.
  Heerlijk om te ervaren dat je die blokkades kan helpen oplossen en er aan kan werken samen met degen die er last van heeft.
  je bent een “doorgeefluik”
  de andere die de behandeling ondergaat doet eigen lijk het harde werk.
  jij bent er om dingen toe te lichten en te helpen in het proces als je met reiki werkt en behandelingen geeft.

  probeer het zelf uit, iedereen kan het!
  namaste / lieve groet
  jessica

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *