Wat vieren we met Kerstmis?

wat-vieren-met-kerstmis

Kerstmis wordt door christenen gevierd als het ‘geboortefeest van de Heer’. Voor veel heidenen heeft kerst echter niets te maken met de geboorte van Jezus Christus en ligt de oorsprong bij het voorchristelijke Joel- of midwinterfeest. Enkele kerstfeitjes!

Kerstavond

Vanavond vieren we Kerstavond. Kerstavond is de avond voor Kerstmis en vindt plaats op 24 december. Katholieken gaan op kerstavond naar een middernachtmis om de geboorte van Christus te vieren. Ook in steeds meer protestantse kerken wordt kerstavond gevierd met een kerkdienst.

Op kerstavond 1818 werd ‘Stille Nacht’, het kerstlied-bij-uitstek, gecomponeerd door Franz Gruber, wordt voor het eerst uitgevoerd. De oorspronkelijke tekst werd in het Duits geschreven door Josef Mohr. De Oostenrijkse componist Franz Gruber schreef de melodie, die inmiddels iets is veranderd. ‘Stille Nacht’ werd voor het eerst opgevoerd in de St. Nikolaus Kerk in Oberndorf, Oostenrijk, op Eerste Kerstdag 1818. De tekst was door Mohr al in 1816 geschreven, maar op kerstavond 1818 vroeg Mohr aan Gruber om een gitaar-begeleiding te maken bij de tekst.

Eerste Kerstdag

Eerste kerstdag, 25 december, is de eerste dag van het kerstfeest. In de Germaanse traditie was 25 december de eerste dag van het twaalfdaagse joelfeest, waarop gevierd werd dat de dagen weer langer werden. Constantijn de Grote koppelde dit Germaanse feest aan de geboorte van Jezus en bepaalde dat kerstfeest voortaan altijd op 25 december moest worden gevierd.

Het Joelfeest bij de Germanen was het winterzonnewendefeest, een feest ter ere van de zonnegod Frey. Het duurde twaalf dagen, waarvan de kortste dag van het jaar de belangrijkste was en dit in de periode rond 21 december. Men ontstak dan het Joelvuur en offerde een everzwijn.

Verschillende gebruiken en radities rond kerst gaan terug op voorchristelijke tradities. Zo zou de kerstboom volgens sommigen teruggaan naar de tijd van de bomenverering. Het schijnt dat tijdens de bekeringen vanuit het christendom bomenverering verboden werd, maar met de invoering van de kerstboom werd dit weer enigzins tot leven gebracht. De altijd groene boom is bovendien een vruchtbaarheidssymbool, dat een vruchtbaar nieuw jaar symboliseert. Ook de kerstballen, die de traditionele heidense versiering met appels hebben vervangen, zijn hier een symbool van. Het gebruik van lichtjes in de boom is vanwege het feit dat Midwinter een lichtfeest is.

Tweede Kerstdag

Wist je dat Tweede Kerstdag een echte Europese traditie is? Het is de feestdag na het eigenlijke Kerstfeest op de 25e. In veel Europese landen wordt 26 december als tweede kerstdag gevierd. In de Verenigde Staten, Canada en andere landen bestaat Tweede Kerstdag echter niet.

Wat vier jij met Kerstmis?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *