Wat weet jij over het boeddhisme?

wat-weet-jij-het-boeddhisme

In Nederland is ongeveer 1% boeddhist. Het beeld van Boeddha is heel erg bekend. Maar als je mensen vraagt wie Boeddha was en wat het boeddhisme inhoudt, dan hoor je vaak dat het ‘iets met rust of meditatie‘ te maken heeft. Maar wie was Boeddha nou eigenlijk en wat houdt het boeddhisme nu eigenlijk in?

Boeddha en het Hindoeïsme

Wat niet iedereen weet is dat Boedha’s leer uit de vedische tijd komt waarin het Hindoeïsme in verschillende gradaties aanwezig is. De hoogstaande wijsheid en inzichten van de Veda’s bereikte in die tijd echter niet iedereen en het is de enorme verdienste van de Boedha dat Hij – door te leven als een gewoon mens – zich bewust werd van het feit dat die Vedische kennis begrijpelijk gemaakt moet worden voor iedereen.

Van oudsher geloven de Hindoes dat er een avatar (incarnatie) op aarde komt als Adharma regeert over Dharma. Een voorbeeld daarvan is Krishna maar ook de Boedha. Zo lees je in de Gita Govinda dat Boedha de negende avatar van Vishnu en dus Hindoe is. Ook de Vishnu Purana dat geschreven is als een dialoog tussen Parashara en zijn leerling Maitreya is een belangrijke aanwijzing. Parashara was een Rishi (geleerde) van de Rig Veda en Maitreya wordt beschouwd als de latere Boedha.

Bekijk de uitzending over Boeddha

Wil je meer weten over Boeddha, het boeddhisme en wat dit nou eigenlijk inhoudt? Bekijk hieronder de uitzending van OHM Magazine op NPO Spirit:

Wat weet jij van Boeddha en het boeddhisme?

1 antwoord
 1. Melanie
  Melanie zegt:

  Het Boeddhisme is geen geloof maar een religie… de lessen van Boeddha (Dharma) vind ik een geweldige manier om te leren en om erachter te komen hoe je het complete plaatje positief kunt bekijken en benaderen.
  Boeddhisme wordt inderdaad vaak geassocieerd met mediteren en rust.
  Maar het Boeddhisme is meer dan dat.
  Voor de een is het niets voor de ander is het de ultieme wijsheid.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *