Wie was Sint Valentijn?

wie-was-sint-valentijnPaus Gelasius I riep in 496 14 februari uit tot de dag van de Heilige Valentijn, nu beter bekend als Valentijnsdag. Maar wie was Sint Valentijn dan eigenlijk?

Over Sint Valentijn

Valentinus van Terni, vaak aangeduid als Sint-Valentijn, vroeger ook Sint-Velten, was een rooms-Katholieke heilige. Valentijn werd in het begin van de 3e eeuw geboren in of nabij Rome. In het jaar 270 bekeerde hij zich tot het christendom. Hij was priester, mogelijk ook arts. Later werd hij bisschop in Terni.

In die tijd was keizer Claudius II aan de macht. Om zijn rijk in stand te houden had hij veel soldaten nodig, aan wie hij veel eisen stelde. Zo mochten zijn soldaten niet trouwen, omdat aan het front niets hen mocht afleiden, dus ook geen gedachten aan thuis.

Liefde weegt zwaarder dan de wet

Volgens de legende kwam een jong paar bij bisschop Valentijn met het verzoek hen te trouwen. De man was een heidense soldaat, de vrouw een Christen. Valentijn vond de liefde zwaarder wegen dan de wetten van de keizer en huwde het stel. Al gauw kwamen meerdere paren met hetzelfde verzoek.

Sint Valentijn werd aangegeven en gearresteerd. Toen hij voor de keizer moest verschijnen probeerde hij die te bekeren. Claudius voelde zich beledigd en liet Valentijn martelen en onthoofden. Dat gebeurde op 14 februari, maar het jaar waarin dit gebeurd is onduidelijk. Voor het vonnis werd uitgevoerd, zag hij nog kans het dochtertje van de gevangenisbewaarder een briefje toe te stoppen. “Van je Valentijn”, stond erop.

Valentijn als genezer

Volgens een ander verhaal kwam een cipier (of de stadhouder van Rome) bij de toen al in de gevangenis zittende Valentijn met het verzoek zijn blinde dochter te genezen. Valentijn zorgde voor een geneesmiddel, maar dat werkte niet. Op de dag van zijn onthoofding probeerde de vader van het meisje nog wanhopig het vonnis tegen te gaan, maar tevergeefs.

Na Valentijns terechtstelling ontving het meisje een klein briefje van Valentijn, waaruit een gele bloem viel (als mensen hem om raad vroegen gaf hij hen een bloem. Daar zou ook de traditie van bloemen geven op Valentijnsdag vandaan komen). Op het briefje stond “Van Valentinus” en direct kon ze weer zien. Volgens de legende werd de vader daarna bekeerd tot het christendom.

Valentijnsdag anno nu

Nog steeds worden er op Valentijnsdag bloemen en andere kleine geschenken gegeven, over het algemeen aan een geliefde. Ook kaarten worden gestuurd aan geliefden, met de afzender “Van je Valentijn”, net zoals het briefje uit de verhalen over Sint Valentijn. Omdat Valentijnsdag draait om de liefde is het eerste verhaal voor mij dan ook waarschijnlijker.

Vier jij Valentijnsdag?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *