Wie was de heilige Sint Nicolaas?

wie-was-de-heilige-sint-nicolaas

Het is bijna vijf december, de dag waarop we Sinterklaasavond vieren. Als we geluk hebben komt de goede sint ook nog even bij ons langs deze avond. De sinterklaas die we de afgelopen dagen hebben gezien in het winkelcentrum, op straat of op televisie, heeft in de afgelopen honderden jaren vele voorgangers gezien. Veel mensen staan er echter niet meer bij stil dat Sinterklaas, ofwel Sint Nicolaas, iemand is van een andere tijd. Maar wie was deze goedheiligman dan?

Van Sint Nicolaus tot Sinterklaas

Sinterklaas werd geboren als Sint Nicolaus, ook wel Nicolaas van Myra genoemd Dit was omstreeks het jaar 270 na Chr. in Patara te Lycië dat tegenwoordig in Turkije ligt, maar in het jaar 280 bij het toenmalige Byzantijnse Rijk hoorde. Sint Nicolaus kwam in het klooster Sion en werd in 300, vanwege zijn gulheid, gekozen tot bisschop van Myra, de hoofdplaats van Lycië.

De ouders van Sint Nicolaus hadden hem christelijk opgevoed en lieten hem na hun dood een groot vermogen achter. Met dat vermogen hielp de Sint mensen die in nood waren en daarom werd hij ook wel Helper in Nood genoemd.

De verering van de Sint

Sinds 1500 jaar wordt Sint Nicolaus vereerd door veel mensen. Eerst door de christenen in het Midden-Oosten en in Rusland, waar hij werd gezien als de ware geloofsoverbrenger. In West-Europa verspreidde de verering van Sinterklaas zich snel, vooral nadat zijn beenderen in 1087 met de verovering van Myra door de Seldjoek Turken, naar Zuid-Italie werden gebracht.

Legendes rondom Sint Nicolaas

De verering van Sint Nicolaas wordt ondersteunt door de vele legendes die over hem bestaan. In een van deze legendes wordt verteld hoe de Sint drie meisjes die geen geld hadden om te trouwen en daarom door hun vader aan een bordeel verkocht zouden worden, hielp door hen een nacht van te voren elk een gouden appel te schenken. Daarom is Sinterklaas vaak afgebeeld met drie gouden appels en waarschijnlijk is dit ook het verhaal achter de traditie om op de avond van vijf december heimelijk geschenken te geven.

Wist jij dit over Sinterklaas?
Cadeau omgeving sinterklaas

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *