Wikkeldoek maakt afscheid van overledene persoonlijker

wikkeldoek-maakt-afscheid-van-overlede-persoonlijker

Mensen zijn steeds bewuster bezig met hoe zij afscheid willen nemen van het leven. De dood wordt minder weggestopt. Met haar handgemaakte wikkeldoeken komt Marijke Ott tegemoet aan de groeiende behoefte om persoonlijk vorm te geven aan de uitvaart.

Persoonlijk afscheid

“De stof van de wikkeldoek geeft een natuurlijke uitstraling en versterkt het gevoel van verbondenheid met elkaar,” vertelt Marijke Ott over haar handgemaakt wikkeldoeken. “Een persoonlijk afscheid biedt nabestaanden een mooie herinnering en dat geeft troost”.

Wat is een wikkeldoek?

Een wikkeldoek of wade is een grote lap stof gemaakt van natuurlijke vezels, zoals katoen, linnen en zijde waarin de overledene wordt toegedekt en omhuld. Het gebruik van een wade bij begrafenis of crematie is sterk in opkomst en bouwt voort op een eeuwenoude traditie in veel culturen.

De overledene wordt in een wikkeldoek op een baarplank vervoerd, die ook wordt mee begraven of gecremeerd. Het lichaam blijft toegankelijk, herkenbaar en gemakkelijk aan te raken. Een grafkist is niet meer nodig, dit is sinds 1991 toegestaan.

Verbondenheid met de natuur

Wikkeldoeken sluiten volledig aan bij de toenemende behoefte aan duurzaamheid en verbondenheid met de natuur. Marijke: ”In de cyclus van de natuur is de dood de fase voor een nieuw begin. De dood hoort bij het leven. Hierin past ook de natuur-begraafplaats, die in Nederland sterk in opkomst is. Het lichaam van de overledene wordt in het landschap begraven met natuurlijke materialen en zo aan de aarde teruggegeven.”

Over Marijke Ott

Marijke was jarenlang docent textiel en handvaardigheid. Met Atelier Alewijn wil zij een nieuwe impuls geven aan de uitvaart. “Met stof kan ik iets moois creëren én iets betekenen op een belangrijk moment als het levenseinde. Met mijn wikkeldoeken help ik mensen om op hun eigen wijze afscheid te nemen van het leven”. Elke wade is uniek en er is keuze in verschillende stijlen en materialen.

Op www.atelieralewijn.nl staat een selectie van de wades en het atelier is op afspraak te bezoeken.

Wat vind jij een mooie manier om afscheid te nemen van een overledene?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *